« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
AJOJ

Zašto je Danska najsretnija zemlja

Hrvatska se nalazi na 82. mjestu... treba li to podrobnije objasniti ili vam je apsolutno sve jasno?

Dancima je super
Dancima je super (Pixabay)
Više o

Danska

,

najsretnija zemlja na svijetu

U takozvanom izvješću o sreći koje se objavljuje na svjetskoj razini, Danska je smještena među 3 najsretnije države od njih 155 u kojima se sreća „mjerila", a svoju titulu zaslužila je već sedmu godinu za redom.

Mnoga druga istraživanja sreće i zadovoljstva življenja Dansku također smještaju na sam vrh svojih lista.

Naravno, konstantno se javljaju sumnje u samu mogućnost mjerenja bilo kakve vrste emocije, pa tako i sreće, no i za to je pronađeno rješenje. Ovisno o ciljevima i potrebama istraživanja, ispituje se objektivnim indikatorima (poput prihoda stanovništva, ljudskih prava i podataka o kriminalu) te subjektivnim metodama (poput upitnika o učestalosti doživljavanja pozitivnih ili negativnih emocija).

A zašto se Danci izjašnjavaju pozitivnije od ostalih?
Danci, na primjer, imaju stabilnu vladu s vrlo niskim razinama korupcije. Imaju pristup visokokvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj skrbi. Danci također imaju i najviše poreze na svijetu, no za razliku od nekih drugih društava današnjice, oni svoje poreze plaćaju s osmijehom na licu - uvjereni da viši porezi znače kvalitetnije društvo.

A tu je i sve poznatiji fenomen pod nazivom hygge. Hygge označava visokokvalitetnu društvenu interakciju. Ponekad se prevodi kao „udobnost", no bolji prijevod termina je „intimnost s namjerom" do koje dolazi kada vodimo zdrav, uravnotežen život zadovoljni sobom i odnosima s drugima.

Hygge može biti mirna večer uz dobru komediju, ili možete izaći na neko hygge mjesto - opuštajuće mjesto u prirodi. Hygge atmosfera može biti ona koja vas dočeka u kući najboljih prijatelja, zbog čega ćemo pohvaliti domaćicu.

Ono najvažnije o hyggeu je to što ujedinjuje Dance kao naciju, učvršćuje odnose među ljudima i od presudne je važnosti za osjećaj zadovoljstva življenjem. Uklopljen je u dansku kulturu i psihu i polako se širi poput globalnog fenomena.

Ipak, nije jedinstven u svijetu. Norvežani imaju svoju verziju, koselig, Šveđani imaju s mysig, Nizozemci gezenlligheid a Nijemci gemütlichkeit.

Zašto je fenomen poput hyggea uopće važan?
Širom svijeta sve se više javlja nezadovoljstvo prihodima, institucijama, vladama pa i samim medijima. Danci su u hyggeu pronašli način na koji graditi kvalitetnije odnose jedni s drugima i vratiti vjeru u ljude. Većina njih vjeruje da se upravo zahvaljujući hyggeu nalaze pri vrhu lista nasretnijih ljudi na svijetu.

Hrvatska se na izvješću o sreći nalazi na 82. mjestu. I nama bi očigledno dobro došla vlastita inačica hygge fenomena.

Piše: Andrea Holi
10.04.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh