« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
ISTINA!

Zašto Hrvatska nije poduzetnička zemlja

Hrvatska povijest kao samostalne države je dovoljno kratka da se pamte svi "poduzetnici" kojima je omogućena pljačka, pa se stigmatiziraju svi koji rade za sebe

Pa ti otvori firmu ...
Pa ti otvori firmu ... (Arhiva)
Više o

mali poduzetnici

,

Hrvatska

,

poduzetništvo

Hrvatska i dalje nije poduzetnička zemlja, poduzeća se nerijetko otvaraju iz nužde, a ne iz prepoznate prilike, dok sami poduzetnici uživaju nizak društveni status, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju rezultata međunarodnog istraživanja Global Entrepreneurship Monitor (GEM) pod nazivom "Što Hrvatsku čini (ne)poduzetničkom zemljom?".

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić kazao je kako poduzetništvo u Hrvatskoj nije prihvaćeno, barem ne u mjeri u kojoj bi bilo poticajno za stvaranje novih tvrtki.

"U poduzetništvo uglavnom ulazimo iz nužde, kada ostanemo bez posla i kada nam je ugrožena egzistencija. Vani je poduzetništvo prihvaćeno, kod nas se tretira kao negativna pojava, kao polukriminal."

Problematično je kad se nove tvrtke ne pojavljuju onom dinamikom koja osigurava zapošljavanje i boljitak za nacionalnu ekonomiju. Treba početi educirati hrvatsku javnost da bez poduzetništva nema zdrave ekonomije i blagostanja koje priželjkujemo", kazao je Mudrinić na predstavljanju rezultata GEM istraživanja.

GEM je najveće međunarodno istraživanja kojim se godišnje prati povezanost ekonomskog razvoja zemlje i razine poduzetničke aktivnosti. Hrvatska u tom istraživanju, temeljenom na anketnom upitniku za 2000 ljudi, sudjeluje od 2002. godine. Lani je istraživanje provedeno u 62 zemlje svijeta, koje pokrivaju 85 posto svjetskog BDP-a. 

18.04.2016. 14:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh