Zašto bi trebali jesti kupus?
Ako spadate u one kojima je kupus nužno zlo i mislite da je to samo hrana za zečeve - shvatite da ste u krivu i počnite ga jesti
Kupus je neugleda biljka, a kad ga vidite na policama ili trgovina obično ga zaobilazite - jedan od razloga je i niska cijena koja vam daje do znanja da se ne radi o nečem sjajnom i zdravom... a stvarno stanje ne može biti drugačije nego što jest.
Kupus je, zapravo, izuzetno koristan i zdrav, a moguće ga je pripremiti na puno različitih načina koji će uvijek biti jednako dobri.
Naravno, uz sve to kupus ima cijeli niz prednosti za zdravlje, pa da vidimo o čemu se zapravo radi...
Dobar izvor vlakana - nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentirana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih crijeva. Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crijevima, piše integrativni gastroenterolog Marvin Singh
>> Kupus - podcijenjena superhrana iz vrta >>
Dobar za crijeva - budući da je fermentirana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici su djelotvorni kada su u pitanju zatvor, proljev povezan s upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih crijeva.
Hranjiv je - osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po šalici), sadrži i značajne hranjive tvari poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, željeza, bakra, mangana, folata i kalija.
Jača imunološki sustav - budući imunitet u velikom postotku ovisi od zdravlja crijeva ta dva sustava su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava crijeva podržava i zdrav imunološki sustav.
>> Kiseli kupus je sjajna hrana >>
Utječe na smanjenje stresa - pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti crijeva i mozga. Zdrava crijeva temelj su za funkcioniranje čitavog ljudskog organizma.
Novi komentar