« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
EKSKLUZIVNO

Zaštitari mlate prosvjednike u Varšavskoj - VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO - Nasilje je izbilo nakon što su prosvjednici uspjeli srušiti zaštitnu ogradu

Varšavska prosvjedi zaštitari interventna policija
Varšavska prosvjedi zaštitari interventna policija (Infopunkt.tv)
Više o

Tomislav Horvatinčić

,

interventna policija

,

varšavska prosvjed

Interventna policija morala je uletjeti na poprište neviđene makljaže u Varšavskoj, gdje je nakon rušenja ograde od strane prosvjednika došlo do sukoba sa zaštitarima i policijom.

Pendrečenje se u "pravnoj državi" više ne ograničava na stadione, preselilo se u sam centar grada gdje se odvija spontani prosvjed protiv devastacije pješačke zone u Varšavskoj, gdje su jutros radnici HOTO grupe digli zaštitnu ogradu i uklonili klupe kako bi napravili prilaz s javne površine u privatnu garažu centra koji Tomo Horvatinčić želi iskopati.

Oko 13 sati na teren su izašli i specijalci. "Sjednite dolje i primite se za ruke", vikali su organizatori okupljenim prosvjednicima kada je među njih upala specijalna policija. "Ne ulazite u sukobe s policijom i zaštitarima jer upravo to oni žele kako bi diskreditirali ovaj prosvjed", upozorili su organizatori.

Na mjestu događaja nalazi se 20-tak policijskih vozila, od automobila do marice. Ulaz u Varšavsku s Gundulićeve nije moguć jer zaštitari Sokol Marića i djelatnici interventne policije u ulicu puštaju samo stanare uz predočćenje osobne iskaznice. U Varšavsku se i dalje može ući Miškecovim prolazom, a nove skupine interventne policije neprestano pristižu.

Stanje se nakon početne makljaže u međuvremenu smirilo - prosvjednici sjede na srušenoj zaštitnoj ogradi ispred banke, a ulicu su osim policije opkolili i novinari te se rasplet situacije tek iščekuje. Uz pasivan otpor prosvjednici megafonom pozivaju građane da im se pridruže.

Bandić: Zagreb nije moj privatni posjed niti je to moja investicija

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet priopćio je da su jutros započeli radovi na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice (od Gundulićeve do Trga P. Preradovića) podizanjem zaštitne ograde, u svrhu izgradnje ulazno-izlazne rampe podzemne garaže stambenog objekta "Cvjetni prolaz" s pripadajućom komunalnom infrastrukturom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kazao danas da nije arbitar da bi određivao tko će graditi, a tko ne, komentirajući pripremne radove na projektu "Cvjetni prolaz" koji su počeli za izgradnju rampe za ulaz u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici.

"Poštujem preporuke Gradske skupštine, ali Zagreb nije moj privatni posjed niti je to moja investicija", kazao je Bandić odgovarajući na pitanje zašto ne poštuje preporuke Gradske skupštine i ne dogovori se s investitorom oko sporne rampe.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno planiranje Davor Jelavić kazao je kako je gradnja rampe u Varšavskoj ulici započela jer su "iscrpljeni svi zakonski okviri građana" jer je, kako je rekao, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbilo sve njihove žalbe. (hina/metro-portal/infopunkt)

17.05.2010. 13:06:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh