Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2010. 13:06:46
EKSKLUZIVNO

Zaštitari mlate prosvjednike u Varšavskoj - VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO - Nasilje je izbilo nakon što su prosvjednici uspjeli srušiti zaštitnu ogradu

Varšavska prosvjedi zaštitari interventna policija
Varšavska prosvjedi zaštitari interventna policija (Infopunkt.tv)

Interventna policija morala je uletjeti na poprište neviđene makljaže u Varšavskoj, gdje je nakon rušenja ograde od strane prosvjednika došlo do sukoba sa zaštitarima i policijom.

Pendrečenje se u "pravnoj državi" više ne ograničava na stadione, preselilo se u sam centar grada gdje se odvija spontani prosvjed protiv devastacije pješačke zone u Varšavskoj, gdje su jutros radnici HOTO grupe digli zaštitnu ogradu i uklonili klupe kako bi napravili prilaz s javne površine u privatnu garažu centra koji Tomo Horvatinčić želi iskopati.

Oko 13 sati na teren su izašli i specijalci. "Sjednite dolje i primite se za ruke", vikali su organizatori okupljenim prosvjednicima kada je među njih upala specijalna policija. "Ne ulazite u sukobe s policijom i zaštitarima jer upravo to oni žele kako bi diskreditirali ovaj prosvjed", upozorili su organizatori.

Na mjestu događaja nalazi se 20-tak policijskih vozila, od automobila do marice. Ulaz u Varšavsku s Gundulićeve nije moguć jer zaštitari Sokol Marića i djelatnici interventne policije u ulicu puštaju samo stanare uz predočćenje osobne iskaznice. U Varšavsku se i dalje može ući Miškecovim prolazom, a nove skupine interventne policije neprestano pristižu.

Stanje se nakon početne makljaže u međuvremenu smirilo - prosvjednici sjede na srušenoj zaštitnoj ogradi ispred banke, a ulicu su osim policije opkolili i novinari te se rasplet situacije tek iščekuje. Uz pasivan otpor prosvjednici megafonom pozivaju građane da im se pridruže.

Bandić: Zagreb nije moj privatni posjed niti je to moja investicija

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet priopćio je da su jutros započeli radovi na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice (od Gundulićeve do Trga P. Preradovića) podizanjem zaštitne ograde, u svrhu izgradnje ulazno-izlazne rampe podzemne garaže stambenog objekta "Cvjetni prolaz" s pripadajućom komunalnom infrastrukturom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kazao danas da nije arbitar da bi određivao tko će graditi, a tko ne, komentirajući pripremne radove na projektu "Cvjetni prolaz" koji su počeli za izgradnju rampe za ulaz u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici.

"Poštujem preporuke Gradske skupštine, ali Zagreb nije moj privatni posjed niti je to moja investicija", kazao je Bandić odgovarajući na pitanje zašto ne poštuje preporuke Gradske skupštine i ne dogovori se s investitorom oko sporne rampe.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno planiranje Davor Jelavić kazao je kako je gradnja rampe u Varšavskoj ulici započela jer su "iscrpljeni svi zakonski okviri građana" jer je, kako je rekao, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbilo sve njihove žalbe. (hina/metro-portal/infopunkt)

17.05.2010. 13:06:46
http://metro-portal.hr/zastitari-mlate-prosvjednike-u-varsavskoj/40210/