« Svijet
objavljeno prije 14 godina
5. LIPNJA

Zaštita okoliša - brojne vrste, jedan planet, jedna budućnost

Od procijenjenih pet pa do čak 100 milijuna vrsta na Zemlji, njih 17.291 je na rubu izumiranja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zaštita okoliša

,

Svjetski dan zaštite okoliša

,

zagađenje okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, ove se godine obilježava na temu "Brojne vrste. Jedan planet. Jedna budućnost" ("Many Species. One Planet. One Future") u skladu s odlukom Ujedinjenih naroda koji su ovu, 2010. godinu, proglasili Međunarodnom godinom zaštite bioraznolikosti.

Prema podacima UN-a objavljenim na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša, od procijenjenih pet pa do čak 100 milijuna vrsta na Zemlji, njih 17.291 je na rubu izumiranja. Nažalost, to je samo vrh ledenog brijega, a glavni uzrok je djelovanje čovjeka. Krčenje šuma, isušivanje močvara, ispuštanje stakleničkih plin ova u atmosferu, navodi se, samo su neke od aktivnosti kojima nepovratno uništavamo raznolikost života na Zemlji i svatko je pozvan pomoći u otklanjanju tih opasnosti.

Državni zavod za zaštitu prirode navodi da je Hrvatska prema biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe. Poznatih svojti u Hrvatskoj ima gotovo 38.000, ali pretpostavlja se da je taj broj znatno veći - od 50.000 do više od 100.000. U Hrvatskoj obitavaju mnoge biljne i životinjske vrste ugrožene u Europi, ali unatoč visokoj vrijednosti prirode, mnoge njezine sastavnice izrazito su ugrožene. Tzv. Crveni popis navodi 2.456 ugroženih svojti u Hrvatskoj, od kojih su 314 kritično ugrožene.

"Svjesni smo da na ovom području treba učiniti više, da je potrebno aktivno sudjelovati u spašavanju našeg planeta i očuvanju vrsta s kojima ga dijelimo", izjavio je za Hinu ministar kulture Božo Biškupić. "Aktivni smo sudionici svih međunarodnih skupova i potpisnici međunarodnih konvencija koji pokrivaju ovo područje, što je u konačnici interes nas ljudi jer bez očuvane prirode nema stabilnog i naprednog društva", kaže Biškupić.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir ističe kako je "pravo na zdrav okoliš jedno od temeljnih ljudskih prava koje kao takvo prepoznaje i jamči i Ustav Republike Hrvatske". Međutim, naglasila je, "svaki dan svjedoci smo sve većeg onečišćenja, klimatskih promjena, izumiranja vrsta i pogoršanja životnih uvjeta". Glavni uzrok poremećaja u prirodi koji rezultiraju elementarnim nepogodama je čovjek, "koji iscrpljujući prirodu do maksimuma ne razmišlja da će mu se sve loše što radi vratiti kao bumerang" rekla je Petir i pozvala građane da preuzmu odgovornost za očuvanje Lijepe naše.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).(hina/metro-portal)

04.06.2010. 13:27:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh