« Život
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
ZAPAMTITE

Zaštita od krpelja - praktični savjeti

Kada dođete kući s izleta, skinite odjeću i još jedanput detaljno pregledajte dio po dio tijela, posebno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe i pupak, te se otuširajte

Kako se čuvati od krpelja
Kako se čuvati od krpelja (Wikipedia)
Više o

krpelji

,

meningoencefalitis

,

borelioza

,

zaraženi krpelji

,

lyme

Krpelji su se probudili i opasni su, kao i uvijek, pa donosimo nekoliko savjeta kako se zaštititi od ovih napasnika koji mogu uzrokovati vrlo ozbiljne probleme, a u nekim slučajevima i - smrt.

Godišnje u Hrvatskoj od krpeljnog meningoencefalitisa oboli tridesetak osoba, a uz to i tristotinjak osoba dobije Lyme boreliozu. Simptomi su nezgodni, jer vrlo nalikuju simptomima gripe - visoka temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, mučnine, povraćanja ... no u ovo doba upućuju na navedene bolesti.

Stoga, ako ste u prirodi u kratkim rukavima, obavezno se nakon šetnje šumom ili radova u vrtu dobro pregledajte. No, i ako ste nakon šetnje u prirodi ili gradskome parku na sebi uočili krpelja, ne paničarite - samo ga treba ukloniti što prije i pratiti mjesto uboda.

Krpelje nikako nemojte gušiti alkoholom ili paliti šibicom jer će iznenadna smrt prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine, što u slučaju da su krpelji zaraženi, dovodi do lakšeg prenošenja zaraze.

Prilikom vađenja ih nemojte zakretati. Ako glavica ostane zarivena u kožu, izvadite je sterilnom pincetom.

Crvenilo na mjestu ugriza sa središnjim bljedilom i općim simptomima (povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima) govore u prilog bolesti Lyme, koja se uspješno liječi antibioticima.

Niti slučajno se ne smijete cijepiti nakon ugriza krpelja. Zaraza se može spriječiti cijepljenjem prije uboda, što se osobito preporučuje ljudima koji zbog posla borave na otvorenom, šumarima, vojnicima, lovcima, ali i rekreativcima, kamperima, planinarima, i to prije sezone.

Ukratko - bilo toplo ili hladno, odjenite duge rukave Izbjegavajte provlačenje i puzanje kroz grmlje, odlaganje odjeće na grmlje ili travu i ležanje na tlu dok ste na izletu u prirodi. Nosite hlače dugih nogavica, koje obavezno uvucite u čarape, i majice dugih rukava te zatvorenu obuću. Najbolje je da odjenete što svjetliju odjeću da lakše uočite krpelja.

Repelente ili gel sredstva za odbijanje krpelja, koji djeluju i po nekoliko sati, ovisno o znojenju, nanesite na otkrivene dijelove tijela slijedeći upute proizvođača, i to nekoliko puta tijekom izleta, te se pregledajte svaka dva-tri sata.

Kada dođete kući s izleta, skinite odjeću i još jedanput detaljno pregledajte dio po dio tijela, posebno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe i pupak, te se otuširajte.

I to je to!

23.04.2016. 12:05:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh