« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
KRAGUJEVAČKI AUTI

Zastava postaje dio Fiat grupe

Investicija Fiata u Zastavu procjenjuje se na oko 700 milijuna eura, a u planu su i dva nova modela automobila za europsko i američko tržište

(Wikipedia)
Više o

Zastava Fiat

,

Mlađan Dinkić

,

Fiat grupa

,

FAS

Predstavnici Vlade Srbije i talijanskog Fiata potpisali su u srijedu aneks ugovoru o zajedničkom ulaganju temeljem kojega će kragujevačka Zastava postati dio Fiat grupe.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je nakon potpisivanja ugovora izjavio da će danas dati nalog za prijenos imovine Zastave u zajedničku tvrtku "Fiat automobili Srbija" (FAS).

Do 29. prosinca trebao bi biti završen prijenos imovine i uplaćen dio osnivačkog uloga Fiata u iznosu od oko sto milijuna eura, kaže Dinkić koji kao jednu od novina potpisanog aneksa ističe predviđenu proizvodnju dva potpuno nova modela automobila koji će biti namijenjeni izvozu na europsko i američko tržište.

Ugovoreni kapacitet proizvodnje je 200 tisuća automobila godišnje od čega se očekuje oko dvije milijarde eura izvoza, ističe Dinkić.

Predstavnici Fiata najavili su kako će polovica osnivačkog kapitala u iznosu od 200 milijuna eura biti uplaćena do kraja godine, a preostalih sto milijuna tijekom 2010.

Prema ugovoru o zajedničkom ulaganju, potpisanom 29. rujna 2008., Fiat kao osnivački kapital u tvrtku "Fiat automobili Srbije" treba uplatiti 200 milijuna eura u novcu, a Srbija 50 milijuna eura u novcu i 50 milijuna eura u imovini.

Rok za uplatu Fiatu bio je do kraja ožujka 2009. godine, ali je odgođen zbog globalne ekonomske krize.

Prema ugovoru potpisanom krajem rujna prošle godine, talijanska kompanija u zajedničkoj će tvrtki imati 67 posto vlasništva, Vlada Srbije 33 posto, a investicija Fiata u Zastavu procjenjuje se na oko 700 milijuna eura.  (hina/metro-portal)

24.12.2009. 00:16:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh