« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PREMLAĆIVANJE

Zastara spasila Miloševićevog sina od zatvora

Marku Miloševiću se na teret stavljalo da je zajedno sa svojim suradnicima i tjelohraniteljima premlatio pripadnike udruge Otpor koja je rušila njegovog oca s vlasti

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

Marko Milošević

,

premlaćivanje

,

zastara

,

Otpor

Sin nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića Marko, zbog zastare je pravomoćno oslobođen optužbi za premlaćivanje Nebojše Sokolovića, pripadnika udruge koja se 2000. godine borila za svrgavanje Slobodana Miloševića s vlasti, objavljeno je u četvrtak u Beogradu, javlja Hina.

Glasnogovornica prizivnog suda u Beogradu Mirjana Piljić, u izjavi koju prenose beogradski mediji, izjavila je da je taj sud potvrdio odluku suda u Požarevcu u prvostupanjskom postupku u studenom 2011., kojom se odbija tužba protiv Marka Miloševića zbog zastare.

Sinu nekadašnjeg srbijanskog predsjednika na teret se stavljalo da je zajedno sa svojim suradnicima i tjelohraniteljima u svibnju 2000. godine pretukao pripadnike udruge "Otpora" Nebojšu Sokolovića, Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića.

Postupak za napad na Veljkovića već je također zastario, dok je Luković u međuvremenu poginuo u prometnoj nesreći.

Sokolović i Veljković su najavili žalbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv Srbije jer je dopustila zastaru.

Srbijansko Visoko sudsko vijeće, čija je dužnost osiguranje i jamčenje neovisnosti i samostalnosti sudova i sudaca, kako navode mediji, razmatra inicijativu pripadnika "Otpora" za razriješenjem sutkinje iz Požarevca, jer ju smatraju odgovornom za odugovlačenje postupaka i oslobađanje Marka Miloševića.

Slobodan Milošević umro je 11. ožujka 2006. godine od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haaškog suda, tijekom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, kao i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković Srbiju je napustila 23. veljače 2003. godine, a sin Marko još u listopadu 2000. godine, neposredno nakon što je Milošević bio prisiljen priznati poraz na izborima za predsjednika SRJ. Oboje danas žive u Rusiji, a kći Marija u Crnoj Gori.

Protiv Mirjane Marković pokrenut je sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja i za njom je raspisana tjeralica, kao i za Markom Miloševićem, kojemu se sudi u odsutnosti. Protiv njih se u Srbiji vodi više istraga, uključujući i sumnju za krijumčarenje cigareta, a oboje su dobili azil u Rusiji.

08.03.2012. 22:07:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh