« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
LISTA BRIGA

State Department: U Vatikanu se možda pere novac

State Department svrstao je Vatikan u drugu kategoriju, zemlje koje izazivaju zabrinutost, jer je njegov financijski sustav osjetljiv na moguće malverzacije

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Vatikan

,

pranje novca

,

State Department

,

financijske malverzacije

Vatikan se prvi put pojavio na popisu State Departmenta zemalja gdje se možda pere novac, ali nije stavljen u skupinu u kojoj je opasnost od toga velika poput najrazvijenijih zemalja svijeta, javlja Hina.

Izvješće o međunarodnoj strategiji kontrole narkotika za 2012. obuhvaća 190 država smještenih u tri kategorije - zemlje koje izazivaju veliku zabrinutost, zemlje koje izazivaju zabrinutost i zemlje pod nadzorom.

Vatikan je u drugoj kategoriji, zajedno s još 67 država među kojima su Poljska, Egipat, Irska, Mađarska i Čile.

Susan Pitmann iz State Departmenta objasnila je da kategorija u koju je Vatikan stavljen znači samo to da je financijski sustav neke zemlje osjetljiv na mogućnost pranja novca te da je sam Vatikan nedavno usvojio programe kojima to želi spriječiti.

Vatikan želi doći na tzv. "bijelu listu" Euroopske komisije na kojoj su države koje poštuju međunarodne standarde protiv poreznih prijevara i pranja novca, o čemu bi se odluka mogla donijeti u lipnju.

"Namjera nam je doći na 'bijelu listu' i zadovoljni smo time što nas je State department stavio u nižu kategoriju", rekao je vatikanski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

08.03.2012. 20:38:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh