« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
PROVOKACIJE

Zarobljeni promatrači OESS-a u Ukrajini

Separatisti na istoku Ukrajine zarobili su promatrače OESS-a za koje tvrde da su zapravo NATO špijuni

Provokacija je sve više
Provokacija je sve više (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

OESS

,

promatrači

,

ukrajinska kriza

Šefovi država i vlada G7 (skupine sedam najrazvijenijih zemalja) postigli su dogovor o uvođenju novih sankcija Ukrajini. "Složili smo se da brzo reagiramo i da Rusiji uvedemo dodatne sankcije", navodi se u zajedničkom priopćenju. Iz Bijele kuće je navedeno da će dodatne sankcije najvjerojatnije stupiti na snagu već u ponedjeljak (28.4.).

I EU za uvođenje dodatnih sankcija

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka. Novinske agencije navode da će se u uvođenje dodatnih sankcija uključiti i EU. Zapad je do sada pojedinim građanima Rusije i Ukrajine zabranio putovanje i blokirao račune u bankama. Sankcijama su pored ostalih pogođeni i bliski suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U obrazloženju uvođenja dodatnih sankcija se navodi da Rusija nije poduzela konkretne korake kako bi podržala dogovor postignut u Ženevi. Riječ je o dogovoru o postizanju mirovnog plana za Ukrajinu. Umjesto toga je Rusija, kako se navodi, dopustila širenje napetosti uz "zabrinjavajuću retoriku i prijeteći vojni manevar". Članice skupine G7 su pohvalile "suzdržanost" ukrajinske vlade u sukobu s proruskim aktivistima koji su zauzeli nekoliko gradskih uprava na istoku Ukrajine.

Predstavnik američke vlade je izjavio da svaka zemlja članica G7 sama odlučuje koje će sankcije protiv ruske vlade biti uvedene. Sankcije ne bi trebale biti identične, ali će ipak biti koordinirano za što se koja zemlja odlučila. Američki predsjednik Barack Obama je za oštre gospodarske sankcije. On je u petak (25.4.) telefonom razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskim premijerom Davidom Cameronom, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i talijanskim premijerom Matteom Renzijem. Kancelarka Merkel je u telefonskom razgovoru istakla da bi postojeće sankcije, zabrana putovanja i blokiranje bankovnih računa, trebale biti proširene.U priopćenju se ne navodi koje mjere će biti poduzete. Međutim, ponovo je izražena spremnost da, u slučaju nužde, sankcijama bude pogođeno cjelokupno gospodarstvo u Rusiji. G7 istovremeno ističe da su vrata za diplomatsko rješenje ukrajinskog sukoba i dalje otvorena i da Rusija i dalje može sudjelovati u pronalaženju rješenja.

Zarobljeni promatrači OESS-a

Separatisti u Slavjansku, na istoku Ukrajine, zarobili su i zadržali sedam promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Nepoznate osobe su zaustavile autobus s 13 putnika među kojima je bilo sedam predstavnika OESS-a, pet ukrajinskih vojnika i jedan vozač. Zarobljene osobe se nalaze u sjedištu specijalnih lokalnih službi. Među promatračima OESS-a su i četiri Nijemca.

OESS je priopćio da su promatrači iz Njemačke, Češke, Danske, Poljske i Švedske. Također je navedeno da nisu bili naoružani. Vođa separatista i samoproglašeni gradonačelnik grada Vjačeslav Ponomarjov je zarobljenim prosmatračima predbacio da su špijuni. "Za razliku od OESS-ovog tima s kojim smo nedavno razgovarali, ovi ljudi su profesionalni vojnici", rekao je Ponomarjov u intervjuu koji je objavila ruska televizija.

Separatisti sumnjaju da je ova skupina promatrača po nalogu ukrajinske vlade pripremala sabotažu.Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je pozvao Rusiju da se založi za oslobađanje promatrača. Steinmeier je sinoć o ovoj temi telefonom razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Rusija je u subotu obećala da će se zauzeti za puštanje promatrača na slobodu. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je potvrdila da su zarobljena četiri Nijemca i da je riječ o tri pripadnika Bundeswehra i jednom prevoditelju.

Piše: Mehmed Smajić/DW
26.04.2014. 17:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh