« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
CEBIT

Zar računalo služi i za posao?

Svijet računala korjenito se promijenio i postao je problem za najveći sajam računalne opreme CeBIT koji sad treba čak podsjećati kako računala nisu samo za zabavu

CeBIT očekuje oko 230 tisuća posjetitelja
CeBIT očekuje oko 230 tisuća posjetitelja (Arhiva)
Više o

računala

,

CeBIT

,

sajam

,

računalna oprema

Prvi sajam računala i računalne opreme u Hannoveru je prije 28 godina još s pravom nosio ime Centar za uredsku i informatičku tehniku (Centrum der Büro und Informationstechnik, skraćeno CeBIT). U to doba su računala još i bila veliki, skupi i sivi uređaji za obradu podataka. Doduše već tada je bilo programera koji su iz razonode stvarali i jednostavne igre za računala, ali računala su prije svega služila za posao, a ne za zabavu.

Sve se to korjenito promijenilo. I ne toliko skupi današnji smartphone ima i procesor i kapacitet memorije kud i kamo veći i bolji nego i najskuplje računalo s prvog CeBIT-a. To je na koncu postao problem i za sajam u Hannoveru koji je morao odlučiti, kome da se obrati: privatnim korisnicima kojima računalo prije svega služi za zabavu ili tvrtkama i poduzećima koji računala koriste za posao?

Novi direktor CeBIT-a Oliver Frese je ove godine odlučio učiniti kraj tome vrludanju. Sajmova za igrice za računala ima i u drugim gradovima (sjetimo se samo golemog Gamescoma u Kölnu), a Hannover neka onda bude namijenjen samo za poslovne partnere. To je ionako bio trend posljednjih CeBIT-a gdje je broj poslovnih posjetitelja rastao, a broj "običnih" znatiželjnika je padao, objašnjava Frese.

Sajam za sklapanje poslova

Već i trajanje ovogodišnjeg CeBIT-a koji je ovog ponedjeljka (10.3.) otvorio svoja vrata pokazuje kako ga zanimaju samo poslovni partneri: on opet završava u petak, 14.3. jer vikendom na sajmove obično dolaze puki znatiželjnici. I bez njih CeBIT očekuje oko 230 tisuća posjetitelja koji će imati priliku posjetiti oko 3.300 štandova tvrtki iz sedamdesetak zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg CeBIT-a je Velika Britanija.

Ipak, glavna tema ovogodišnjeg sajma je itekako zanimljiva i za široku publiku. Već prošlogodišnji sajam je bio posvećen shareconomy, razmjeni podataka i informacija na računalnim mrežama, a ovaj sajam je prvenstveno posvećen upravo bazama podataka. Moto sajma je Datability, a tema su gigantske baze podataka koje se stvaraju iz čitavog niza razloga.

Tu onda neizbježno dolazimo i do američke tajne službe NSA i njezine goleme baze osobnih podataka građana koji u pravilu nisu niti znali da su zanimljivi američkim obavještajcima. To je zato i dodatna tema CeBIT-a. "Radi se o održivom i odgovornom odnosu prema golemoj količini informacija", objašnjava Oliver Frese. Tim više što je oko 90% podataka stvoreno u posljednje dvije godine, a svakog dana dolaze novi.

Oprez, podaci vam "cure"

Jer i predsjednik udruge Bitkom apelira da se ophođenje s bazama podataka ne promatra samo kao tehnološki, nego i kao društveni i politički problem. Prema najnovijim istraživanjima ove udruge utvrđeno je kako je tek sada mnogim njemačkim tvrtkama "došlo u glavu" da ih se lako može prisluškivati i špijunirati, tako da je i pitanje sigurnosti računalnih mreža postalo izuzetno važno. A već to bi mogao biti razlog da se dođe i na ovogodišnji CeBIT u Hannoveru, smatra Kempf.

Utoliko je i pitanje zaštite podataka od neželjenih pogleda postalo gorući problem i u poduzećima, objašnjava Dieter Kempf, predsjednik njemačke udruge informatičkih tvrtki Bitkom. Tu nije samo riječ o kriptografiji i šifriranju podataka, nego i o pitanju koji podaci se trebaju i smiju pohranjivati. "Na sajmu će biti gomila izlagača koji se bave točno tim problemom i žele predstaviti odgovarajuća rješenja", najavljuje Kempf.

Piše: H. Böhme/A. Šubić/DW
11.03.2014. 10:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh