« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Zapeo pregovor o spašavanju Opela

Pregovori o spašavanju podružnice posrnulog GM-a zastali zbog novca

(Getty Images)
Više o

General Motors

,

Opel

,

spašavanje Opela

Pregovori o državnoj pomoći za proizvođača vozila Opel, podružnice posrnulog američkog giganta General Motors (GM), prekinuti su u četvrtak ujutro bez rezultata, no njemački dužnosnici kazali su da će se nastaviti u petak.

Njemački dužnosnici okrivili su za zastoj američko ministarstvo financija, optuživši ga da je iznenada zatražilo dodatnu njemačku pomoć za opstanak tvornica vozila.

No, jedan je njemački sindikalni čelnik kasnije pohvalio pregovore, kazavši da su potvrdili da postoji volja da se izbjegne gubitak radnih mjesta. "Važno je da su političari spremni pomoći", kazao je Rainer Einenkel, predstavnik sindikata u Opelovoj tvornici u njemačkom Bochumu. Pohvalio je kanadsku tvrtku Magna, jednog od kandidata za preuzimanje Opela, ustvrdivši da je u svojim prijedlozima smanjila opseg ukidanja radnih mjesta.

Osmosatni sastanak u uredu kancelarke Angele Merkel trajao je gotovo do zore.

Njemačka pregovara s GM-om o preuzimanju kontrole nad Opelom kroz imenovanje vijeća povjerenika i dodjelu zajma od 1,5 milijarde eura koji bi mu trebali osigurati opstanak dok ga ne preuzme novi vlasnik. Istovremeno, Njemačka pregovara s ponuđačima, koji navodno očekuju od vlade da plati više od pet milijardi eura za Opelove mirovine i otpremnine.

Ministar gospodarstva Karl-Theodor zu Guttenberg kazao je da potencijalni ulagači moraju poboljšati svoje ponude i da očekuje odgovor od Sjedinjenih Država i ponuđača do petka.

Po ministru financija Peeru Steinbruecku, u utrci za preuzimanje njemačke kompanije ostala su samo dva od tri početna kandidata, a riječ je o talijanskom Fiatu i kanadskoj Magni. Treći kandidat, američki investitor Ripplewood, povukao se iz natjecanja.

Sudionici u pregovorima tvrde da je Berlin sve skloniji Magni, koja ima tvornice u Austriji. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 10:43:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh