« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
ZIMA POKAZALA ZUBE

Zapadnu Europu zatrpao snijeg

Obilan snijeg i niske temperature izazvali su kaos na prometnicama i zatvaranje škola, a mnogobrojnim stanovnicima savjetovano je da ne izlaze iz domova

(Getty Images)
Više o

nevrijeme

,

snijeg

,

Europa

,

padaline

,

zatvaranje škola

,

prometnice

U Francuskoj je zbog obilna snijega promet blokiran od Alpa do Pirineja, kao i na sjeveru zemlje. U pokrajinama Oranje i Provansi palo je 20, a u Normandiji 30 centimetara snijega. Temperature od minus 20 stupnjeva Celzijevih zabilježene su južno oko Pariza gdje su ulice privremeno zatvorene, a promet teretnim vozilima zabranjen. Na južnoj francuskoj obali vlasti su pozvale stanovnike da ako je moguće ne izlaze iz kuća jer nema dovoljno soli za posipanje ulica, a i zatvorene su škole.

Obilan snijeg blokirao je promet u Španjolskoj izazvavši kaos u gradovima poput Santiaga de Compostele, objavile su vlasti. Granični ulaz u Francusku ponovno je otvoren u La Jonqueri, no promet je otežan na oko stotinu prometnih pravaca, dok ih je deset potpuno zatvoreno. Na sjeveru zemlje zatvoreno je nekoliko škola. Zračne luke normalno funkcioniraju osim na tri domaća leta koja nisu mogla sletjeti u La Coruni, pa su završila na drugim aerodromima. Blizu grada Burgosa, vozač ralice otkrio je pod snijegom tijelo motociklista na autocesti.

U Njemačkoj, u blizini Nienburga 29-godišnji vozač poginuo je na zaleđenoj cesti, a na istom mjestu dogodile su se još tri nesreće. "Na cesti je samo led", rekao je jedan policajac. Zemlja se priprema za snježni val preko vikenda kada se očekuje novih 20 centimetara snježnoga nanosa. Zračna luka u Frankfurtu upozorila je putnike da očekuju kašnjenja i otkazivanje letova dodajući da je dobro opremljena za čišćenje pista od snijega i leda. Za najnovije podatke o letovima putnici bi trebali kontaktirati svoje zračne prijevoznike, kažu u frankfurtskoj zračnoj luci.

Ledeni vjetar idućih će dana puhati po cijeloj Velikoj Britaniji te inače niske temperature dodatno sniziti. U Škotskoj su danas izmjereno minus 22 stupnja Celzijeva. Velikih prometnih problema zbog snijega danas ima i u Maroku. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 14:42:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh