« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STJEPAN MESIĆ

Žao mi je što nismo ušli u EU u mom mandatu

Mesić drži da je važno i što će ostale zemlje regije ući u EU, kako bi prestale ambicije za promjenom granica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Europska unija

,

Stjepan Mesić

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas, u okviru posljednjeg susreta s građanima na tradicionalnoj kavi subotom, da s mjesta predsjednika odlazi zadovoljan, a jedino žali što Hrvatska za njegova mandata nije ušla u Europsku uniju.

Žao mi što nismo ušli u Europsku uniju u mom mandatu jer sam bio jako angažiran u tome, a ulazak Hrvatske omogućio bi veći prosperitet Hrvatskoj i njezinim građanima, ustvrdio je Mesić.

Ulaskom u Europu bit će svejedno jednom Hrvatu, Srbinu ili Albancu je li s jedne ili s druge strane granice, rekao je Mesić, dodavši da se treba prestati razmišljati u kategorijama 17. i 18. stoljeća.

Mesić je zadovoljan što je, dok je on bio predsjednik, Hrvatska izašla iz izolacije i otvorila se prema regiji, Europi i svijetu. Proveli smo demokratizaciju i europeizaciju zemlje, izvršili najveći broj reformi, depolitizirali vojsku, policiju i sud, napomenuo je.

Mesić je rekao da mu nije teško otići s tog mjesta, s obzirom da se na svakom poslu maksimalno angažira i donosi najoptimalniju odluku.

Po njegovim riječima, u svoj novi ured iz sadašnjega će vjerojatno povesti nekoga s područja vanjskih poslova jer očekuje puno posla s međunarodnim vezama, bivšim predsjednicima i stranim institucijama.

Rekao je da se novoizabrani predsjednik Ivo Josipović prigodom jučerašnjeg posjeta nije izjasnio hoće li netko od sadašnjih savjetnika i pomoćnika ostati u Uredu, no Mesić očekuje da hoće.

Upitan što misli o tome da je Državno odvjetništvo izvijestilo kako je MORH dodijelio stan premijerki Jadranki Kosor u skladu sa zakonom, a on je još 2007. tvrdio suprotno, Mesić je rekao da je za njega u tom slučaju "legitimno ono što je zaključila institucija" i da jedino može to prihvatiti.

U okviru tradicionalnih susreta na kavi, Ured predsjednika je u proteklih deset godina posjetilo oko 15 tisuća ljudi.

Na današnjem, posljednjem susretu Mesić je primio, među desetak grupa građana, članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gaj iz Vrbovca, predstavnike humanitarne udruge "Hrabro srce" te izaslanstvo Hrvatskog športskog saveza gluhih i rukometne reprezentacije gluhih. (hina/metro-portal)


30.01.2010. 13:21:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh