« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MA DA?

Zanimljivi razlozi dugovječnosti žena

Žene koje su prvu mjesečnicu dobile nakon dvanaeste godine života, a u menopauzu ušle nakon pedesete, imaju više izgleda od ostalih da dožive devedeset

Žene, evo kako dogurati do devedesete!
Žene, evo kako dogurati do devedesete! (Arhiva)
Više o

žene

,

dugovječnost

,

reproduktivno razdoblje

Žene su uglavnom dugovječnije od muškaraca u razvijenom svijetu, no i kod njih postoji dobitna kombinacija koja to omogućava - duljina reprodukcijskog razdoblja, vjerovali ili ne.

Po rezultatima objavljenim u stručnome časopisu Menopause, žene koje su prvu mjesečnicu dobile nakon dvanaeste godine života, a u menopauzu ušle nakon pedesete godine imale su više izgleda od ostalih da dožive devedesetu, osobito one kojima je reprodukcijsko razdoblje između prve mjesečnice i potpunog izostanka menstruacije trajalo punih 40 godina.

Znanstvenici podsjećaju da je prosječna dob u kojoj žena ulazi u menopauzu 51. godina, odnosno, ovisno o raznim faktorima, dob između četrdesete i pedesetpete godine ženina života.

Doktor Aladdin Shadyab i kolege ustanovili su da je kod ove grupe žena zamijećeno puno manje kardiovaskularnih bolesti te da su u treću životnu dob ušle vitalne i dobra zdravlja, što bi moglo objasniti njihovu dugovječnost.

Istaknuo je da dugovječnije ispitanice nisu pušile, podsjetivši da uživanje u duhanu može utjecati na prijevremenu menopauzu te da kod njih nije bilo naznaka razvoja dijabetesa tipa 2. Podsjetio je da kod pušačica menopauza nastupa godinu do dvije dana ranije nego kod žena koje ne puše. 

U istome stručnom časopisu objavljeni su rezultati još jedne manje studije, provedene na 124.000 žena, koji su pokazali da vrlo kasna pojava menopauze, nakon 55. godine života povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 12 posto. Kod žena koje su u menopauzu ušle između 46. i 55. godine života ta je opasnost bila puno manja.

Općenito gledajući, razdoblje u kojemu pojedina žena ulazi u menopauzu vrlo je individualno i na njega utječu brojni faktori. Jedan od najvažnijih je način života. Globalno poboljšanje prehrane, higijene i kvalitete života u zapadnim je zemljama usporilo prosječnu dob ulaska žena u razdoblje menopauze.

02.08.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh