« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
Benedikt XVI:

Zanemarivanje Zemlje pogubno je poput rata

Katolički Dan mira obilježava se dok u Kopenhagenu svjetski čelnici raspravljaju o nužnim mjerama za obuzdavanje klimatskih promjena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

klimatske promjene

,

Zemlja

Industrijski razvijene zemlje dužne su preuzeti odgovornost za krizu okoliša, obuzdati svoju potrošnju i prihvatiti umjereniji životni stil, rekao je papa Benedikt XVI. na Svjetski dan mira koji Katolička crkva obilježava u utorak, prenijele su svjetske agencije.

"Zanemarivanje Zemlje i prirodnih bogatstava što nam ih je Bog dao" jednako je pogubno kao i "ratovi, terorizam i kršenja ljudskih prava", citira njemačka agencija dpa Papine riječi.

Katolički Dan mira obilježava se dok u Kopenhagenu svjetski čelnici raspravljaju o nužnim mjerama za obuzdavanje klimatskih promjena. U doba papinstva Benedikta XVI., Vatikan je počeo zagovarati "čiste energije", a ove godine kani utrošiti 660 milijuna dolara za najveću solarnu elektranu u Europi, piše dpa.

"Važno je priznati da među uzrocima sadašnje ekološke krize leži povijesna odgovornost industrijaliziranih zemalja", rekao je Benedikt XVI. i pozvao "tehnološki napredna društva" da "prihvate umjeren životni stil, da smanje potrošnju energije", prenosi Reuters.

"Čovječanstvu treba duboka kulturna obnova, upozorava papa Benedikt XVI.

Nijedna nacija ili narod ne smiju ostati ravnodušni prema onečišćenju okoliša, širenju pustinja, nestanku vrsta, rastu prirodnih katastrofa, rekao je Benedikt XVI. "Čovječanstvu treba duboka kulturna obnova; ono mora ponovno otkriti vrijednosti koje mogu biti čvrsta osnova za izgradnju svjetlije budućnosti za sve nas", rekao je Papa.

"Sadašnje krize - ekonomska, kriza hrane, okoliša ili socijalna kriza - u konačnici su krize morala i sve su međusobno povezane", prenosi agencija Reuters Papine riječi. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 15:24:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh