« Život
objavljeno prije 6 godina
ETO...

Zamislite, psi znaju lagati!

Tako to rade majstori, oni na četiri noge, mislimo... za dvonožne nemamo dovoljno mjesta za opisivanje

Ono kad te pas mulja :)
Ono kad te pas mulja :) (Pixabay)
Više o

psi

,

laganje

Jeste li ikada čuli onu izreku: „Lažeš k'o pas"? Mislili ste da je ona nepravedna prema krznenim stvorenjima koja vas gledaju milim pogledima?

E, pa, malo ćete se razočarati u njihovu iskrenost nakon što saznate da psi zapravo mogu i znaju lagati.

Istraživanje koje to tvrdi provedeno je u Švicarskoj, a njime se saznalo da psi imaju sposobnos laganja ili zavaravanja ljudi kako bi dobili ono što žele.

Za potrebe istraživanja 27 pasa različitih starosti trenirano je da prepoznaju žene koje su „željele surađivati", dajući im njihove najdraže slastice i one koje „nisu željele surađivati" s njihovim potrebama i odbijale im ih dati.Kako bi svladali tu lekciju, pse je naučeno kako te dvije osobe voditi prema tri različite kutije. U jednoj kutiji bile su kobasice (njihova omiljena poslastica), u drugoj pseći keksići, a treća je kutija bila prazna.

Psi su dobili naredbu da „pokažu hranu" i odvedu žene do jedne od tri kutije.
Osoba koja je „željela surađivati", psa bi nagradila slasticom bez obzira na to prema kojoj kutiji je pas odveo, a ona koja „nije željela surađivati", dala bi psu slasticu samo ako bi pas odabrao kutiju u kojoj se ne nalazi slastica.

Kakve to veze ima s laganjem?

Psi su kompetitivne partnerice rjeđe vodili prema kutijama s hranom jer su znali da na taj način neće dobiti slasticu. Kad su dobili naredbu da „pokažu hranu" , uvijek su vodili kompetitivnu osobu prema praznoj kutiji.

Studija je objavljena u časopisu Animal Cognition, a upućuje na to da su psi pametne životinje koje jako dobro znaju što žele i kako - pa čak i manipulacijom - to dobiti.

 

Piše: Andrea Holi
13.04.2018. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh