« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
vukovarska trojka

Za manje od mjesec dana odgovor na žalbu osuđenih za Ovčaru

ICTY: pravomoćna presuda Mrkšiću, Šljivančaninu 5. svibnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ovčara

,

Veselin Šljivančanin

,

ICTY

,

Vukovarska trojka

,

Mile Mrkšić

,

Miroslav Radić

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će 5. svibnja presudu u žalbenom postupku protiv dvojice bivših oficira JNA-a, Mile Mrkšića i Veselina Šljivančanina, osuđenih za pokolj na Ovčari u studenome 1991., objavio je u utorak ICTY.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda osudilo je 27. rujna 2007., bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora.

Treći zapovjednik u skupini "Vukovarske trojke", kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi.

Sva trojica zapovjednika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Presuda je izazvala snažne negativne reakcije hrvatske javnosti i vlasti, a hrvatski pravni stručnjaci kritizirali su rad tužiteljstva smatrajući da je presuda bila posljedica i pogrešnih pravnih kvalifikacija zločina za koje su trojica zapovjednika bivše JNA bili optuženi.

Sudsko vijeće je u presudi ustvrdilo da na Ovčari nisu ubijeni civili, nego ratni zarobljenici dovedeni iz vukovarske bolnice. Prema sudskome vijeću, ubojstvo 194 osobe, a koje su poimenice navedene u optužnici, izvele su Teritorijalna obrana (TO) i srpske paravojne snage.

Stoga su optuženi oslobođeni optužbe izravne odgovornosti za pokolj i odvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice na Ovčaru, gdje ih je pobijeno najmanje 264.

Na presudu se žalilo haško tužiteljstvo, koje je zatražilo kaznu doživotnog zatvora, a žalili su se i branitelji Mrkšića i Šljivančanina.

Žalbena rasprava održana je 21. i 23. siječnja kada su argumente iznijeli branitelji, odnosno tužiteljstvo.

Sudsko vijeće naredilo je Šljivančaninu, koji je pušten na slobodu u prosincu 2007., da se u Haški pritvor javi prije 5. svibnja. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 13:28:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh