« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
HUP:

Zakon o radu treba uskladiti s europskim pravom

Poslodavci su sindikate optužili za zloupotrebu ZOR-a u vremenu ekonomske krize

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

sindikati

,

HUP

,

ZOR

,

Zakon o radu

Hrvatska udruga poslodavaca, koja je trajno usmjerena na hrvatsko članstvo u EU i koja je aktivno uključena u pregovaračke procese, aktualne promjene u Zakonu o radu smatra tehničkim usklađivanjem s europskom pravnom stečevinom.

U današnjem priopćenju HUP izražava i svoje neslaganje "sindikalnim zloupotrebama tog zakona, posebice u uvjetima opće ekonomske krize, odnosno stanja u kojemu bi na prvom mjestu trebalo biti kako stvoriti uvjete da radnici i poduzeća rade".

"Ovakvo ponašanje sindikata plod je dugotrajnog podilaženja pojedinim sindikalnim čelnicima od strane politike, ali i uvjeta međusobnog sindikanog natjecanja u postupku potvrđivanja reprezentativnosti o čemu nikako da osvane neophodni zakon", navode iz HUP-a.

U HUP-u drže i da se novim rješenjima unešenim u konačni prijedlog zakona značajno povećavaju radnička prava "te se bez imalo ustezanja može reći da ove aktualne rasprave neki sindikalni čelnici koriste za neke sasvim druge ciljeve".

S tog osnova, imajući na umu da se radi o tehničkom usklađivanju zakona sa smjernicama Europske komisije, HUP je prihvatio sva rješenja kojima se naše radno zakonodavstvo usklađuje s europskom stečevinom i nema više namjeru raspravljati o ovim tehničkim rješenjima.

S druge strane HUP se zalaže za pokretanje novog pregovaračkog postupka kojim bi se trebalo unaprijediti tržište rada, odnosno približiti zakonska rješenja onima kakva imaju nama najkonkuretnije zemlje. U takvim raspravama svaka od strana treba preuzeti odgovornost za posljedice vlastitih postupaka, uz neophodnu okolnost utvrđene sindikalne reprezentativnosti, zaključuje se u priopćenju. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 14:49:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh