« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
HHO:

Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije ustavan

Svaka daljnja rasprava o dopuni toga zakona predstavlja napad na hrvatski pravni sustav, poručuje HHO

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

HHO

,

zakon o poljoprivrednom zemljištu

,

Pankretićev zakon

Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ponovno je danas ustvrdio da je zakon o poljoprivrednom zemljištu neustavan i nezakonit jer ga je Hrvatski sabor donio s nedostatnim brojem glasova.

Proteklih su se dana u javnosti rasplamsale rasprave zbog provedbe toga zakona, donesena sredinom prosinca 2008., a HHO podsjeća da je odmah, čim je prihvaćen, upozorio da je donesen na protuustavan i protuzakonit način.

U HHO-u, naime, smatraju da zakon izravno zadire u ljudska prava, odnosno da je riječ o organskom zakonu za donošenje kojega je potrebno 77 glasova. Zakon je, pak, prihvaćen sa 72 zastupnička glasa.

"Upozoravamo, dakle, javnost, vladu, Hrvatski sabor, a i Ustavni sud da je svaka rasprava o dopuni toga zakona napad na hrvatski pravni sustav. Stoga vladi predlažemo da donese nov zakon, koji u Saboru mora poduprijeti najmanje 77 zastupnika", stoji u otvorenom pismu HHO-a javnosti i vlastima.

U toj nevladinoj udruzi ocjenjuju da sadašnja rasprava u javnosti govori o tome koliko je taj, kako kažu, "Pankretićev zakon" bio neprovediv i štetan za građane.

"Kad se već u Hrvatskoj raspravlja o odgovornosti za političke i druge promašaje, slobodni smo zamoliti vladu da utvrdi 'krivca' za taj promašeni zakon, zbog kojega su iz državnog proračuna potrošeni milijuni kuna", navode u HHO-u. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 17:09:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh