« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ŠKEGRO:

Zakon o fiskalnoj odgovornosti najvažniji dio Vladina programa oporavka

Porezne povlastice su najlošiji način vođenja socijalne politike, ekonomski je najisplativije dati novac kategorijama koje trebaju pomoć

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Vlada

,

Hrvatska

,

Borislav Škegro

,

program gospodarskog oporavka

,

zakon o fiskalnoj odgovornosti

Donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti s ograničavanjem razine fiskalnoga deficita trebalo bi biti najvažniji dio Programa gospodarskoga oporavka jer bi se time vlast obvezala na ozbiljan odnos prema proračunskim izdacima, istaknuo je danas jedan od autora Programa Borislav Škegro.

Takav zakon onemogućio bi Hrvatskom saboru da bez dvotrećinske većine usvoji proračun s deficitom većim od dva posto, rekao je Škegro na predavanju koje je organizirao Forum hrvatske sloge. Najbolje bi bilo kada bi se u buduće donosio uravnoteženi proračun, ali i mali deficit bio bi prihvatljiv ako bi se osigurali stabilnost i mir u kojima bi se proračunski izdaci raspoređivali po čvrstim kriterijima, a ne po političkih zahtjevima, istaknuo je Škegro.

Komentirajući današnji vladin prijedlog izmjena Zakona o javnim cestama kojim se predviđa ukidanje prava na oslobađanje plaćanja cestarine invalidima, Škegro je kazao kako takva mjera nije predviđena u Programu, ali je načelno u redu. Porezne povlastice su najlošiji način vođenja socijalne politike, ekonomski je najisplativije dati novac kategorijama stanovništva koje trebaju pomoć, ustvrdio je.

Govoreći o Programu koji je izradio zajedno s troje ekonomskih savjetnika premijerke Jadranke Kosor, Škegro je ocijenio kako bi zbog ozbiljnosti stanja u Hrvatskoj sličan program predložila bilo koja skupina ozbiljnih ekonomista. Također, takav program mora provoditi bilo koja garnitura na vlasti, što znači i da netko drugi dođe u Banske dvore, morao bi raditi istu stvar, smatra Škegro. (hina/metro-portal)

22.04.2010. 20:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh