« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KRAĐA IZNUTRA

Zaklada za žrtve holokausta prevarena za 42 milijuna dolara

Šest djelatnika i čuvara zaklade za žrtve holokausta u New Yorku, optuženi su za prijevaru u kojoj je zaklada oštećena za 42 milijuna dolara, izvijestio je The New York Times

Auschwitz
Auschwitz (Wikipedia)
Više o

SAD

,

pljačka

,

zaklada za žrtve holokausta

Na optužnici, koju je u utorak otpečatio savezni državni odvjetnik na Manhattanu Preet Bharara su i imena ostalih 11 optuženih vanjskih suučesnika, koji su novačili i usmjeravali kandidate prema zakladi. U optužnici se navodi da su tuženici tijekom 16 godina koristili lažne osobne dokumente, krivotvorenu vladinu evidenciju, te saznanja o povijesti holokausta za potraživanja od zaklade - Konferencije židovskih materijalnih potraživanja protiv Njemačke, osnovane 1951., radi naknade židovskim žrtvama nacističkih progona koju njemačka vlada financira od 1952. do danas. Tereti ih se za štetu od 42 milijuna dolara.

U dokumentima koje su podnosili uz zahtjeve za naknadu, mijenjali su datume rođenja kako bi izgledalo da su podnositelji zahtjeva živjeli za vrijeme Drugoga svjetskog rata, prilagali iste fotografije uz desetke nepovezanih zahtjeva i u njima ponavljali iste priče o preživljavanju u neljudskim uvjetima nacističkih logora na okupiranim područjima.

Optuženici su novačili podnositelje zahtjeva za naknadu, mnoge s područja Brigton Beacha u Brooklynu središtu ukrajinske i ruske zajednice u New Yorku, preko oglasa u lokalnim novinama na ruskom jeziku, stoji u optužnici. Nakon što su odobrene isplate naknada, optuženi su primali mito od podnositelja zahtjeva, prema optužnici.

Urota je bila usmjerena prema dva programa zaklade, "Hardship" fondu, koji isplaćuje reparacije Židovima što su postali izbjeglice bježeći pred nacistima, od kojih većina ide u zemlje bivšeg sovjetskog bloka a prosječna jednokratna naknada je 3600 dolara. Drugi program je fond "Article 2", za Židove koji su živjeli skriveni, pod lažnim identitetom, u getima te u radnim i koncentracijskim logorima, uz mjesečne isplate od 411 dolara, preživjelima koji imaju godišnji prihod manji od 16.000 dolara, navodi NY Times. "Prijevara za koju se terete optuženi bila je i znatna i bolna", rekao je tužitelj Bharara uz objavu optužnice.

Istražitelji FBI-a pronašli su oko 5000 lažnih zahtjeva za prvi program s gubitkom od oko 18 milijuna dolara, i 685 lažnih zahtjeva za drugi program, uz gubitke od oko 24,5 milijuna dolara, što je manje od jedan posto zahtjeva koji su podneseni od pokretanja tih programa. Među optuženima je i Semen Domnitser, direktor tih dvaju programa zaklade, kojeg se tereti da je vodio cijelu urotu i odobravao sporne zahtjeve. Domnitser je dobio otkaz 3. veljače. Agenti FBI u utorak su uhitili 11 optuženih. (hina/metro-portal)

10.11.2010. 19:12:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh