« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SDP U SABORU:

Zakazao je sustav zaštite djece od nasilja

Nema mehanizma koji bi prepoznao djecu koja sutra mogu postati napadači i ubojice, kazala je Opačić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongracic / CROPIX )
Više o

obiteljsko nasilje

,

SDP

,

Milanka Opačić

,

školsko nasilje

,

zaštita djece

,

nasilje među djecom

Zakazao je sustav koji djecu i mlade treba štititi od nasilja, poručila je danas Milanka Opačić, predstavljajući u Saboru SDP-ovu interpelaciju o radu vlade na suzbijanju nasilja među mladima.

SDP-ova zastupnica kazala je da je povod za podnošenje interpelacije sve više mladih ubijenih na hrvatskim ulicama u zadnjih nekoliko godina, iznoseći neka imena maloljetnika koje su njihovi vršnjaci usmrtili od 2007. do danas.

"Ubijeni su samo zato što su se našli na krivom mjestu u krivo vrijeme, pred mladim ljudima koji su očito iz svojih obitelji ponijeli krive vrijednosti", poručila je Opačić.

Naglasila je da su njihovi ubojice i napadači bili mladi u dobi od 15 do 25 godina, ističući kako taj podatak, koji svjedoči o sve manjoj dobi djece koja čine teška kaznena djela, poziva na uzbunu.

Opačić je istaknula je da ta djeca nisu rođena kao ubojice, već da su takva postala zanemarivanjem ili zlostavljanjem u obitelji, a za to, ustvrdila je, veliku odgovornost snosi društvo koje toj djeci i njihovim obiteljima nije pomoglo.

Kao temeljni problem ocijenila je to što sustav nije osposobljen da što je moguće ranije prepozna rizičnu djecu i obitelji. "Nema mehanizma koji bi prepoznao djecu koja sutra mogu postati napadači i ubojice", kazala je Opačić.

SDP smatra kako bi trebalo promisliti o izradi jasnih uputa, odnosno protokola za vrtiće i škole na temelju kojih bi se, po utvrđenim kriterijima, rano otkrivala djeca s poremećajima i ponašanju, da bi nadležne službe mogle pravodobno intervenirati odgovarajućim mjerama.

"Što prije reagiramo prije ćemo moći nešto učiniti", poručila je Opačić, prozivajući vladu da u zadnjih sedam godina nije reformirala sustav socijalne skrbi niti decentralizirala i osposobila centre socijalne skrbi da mogu na vrijeme i pravom mjerom pomoći djeci i obiteljima.

"Centri samo dobivaju nove ovlasti, imaju 156, 157 različitih ovlasti, a s tim brojem su preopterećeni i ne mogu se posvetiti obiteljskoj problematici jer njihovi djelatnici imaju samo pet minuta vremena po korisniku", rekla je.

"Resorno ministarstvo poslije sedam godina ne pokazuje nikakvu volju da pomogne sustavu kako bi efikasnije zaštitio djecu i roditelje", dodala je.

SDP, među ostalim, predlaže uvođenje jedinstvenih preventivnih programa u školama, veća proračunska izdvajanja u sustav odgoja i obrazovanja za prevenciju nasilja među mladima i rano prepoznavanje rizične djece i obitelji, osnivanje savjetovališta i uvođenje sistematskih pregleda za djecu od tri do pet godina, itd.

24.03.2010. 12:03:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh