« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
ZAOŠTRAVANJE

Zajedničko protjerivanje ruskih diplomata

SAD i 14 zemalja EU-a – među kojima je i Hrvatska, zbog ubojstva bivšeg ruskog agenta Skripalja i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, zajednički protjeruju pojedine ruske diplomate iz tih zemalja

Rusija najavljuje odmazdu
Rusija najavljuje odmazdu (Arhiva)
Više o

Rusija

,

protjerivanje diplomata

Dokazi o umiješanosti Rusije u ubojstvo bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Velikoj Britaniji su očito bili dovoljni da najbliži saveznici te zemlje zajednički donesu odluku o protjerivanju pojedinih diplomatskih predstavnika Rusije u tim zemljama.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je objavio kako se na tu mjeru odlučilo 14 članica Unije, između ostalih je to i Hrvatska koja će jednog predstavnika Rusije u toj zemlji proglasiti „nepoželjnom osobom" (persona non grata). Iz Njemačke će biti protjerana četiri ruska diplomata.

Naravno, najveći broj ruskih diplomata će biti protjeran iz SAD-a gdje ih i ima najviše - više od stotinu. Washington u ovom dvostrukom ubojstvu u Velikoj Britaniji vidi „napad na sigurnost i stabilnost jednog od najbližih američkih saveznika" i iz zemlje će protjerati 60 predstavnika Rusije. Osim toga će biti zatvoren konzulat Rusije u Seattleu, a među predstavnicima koje se protjeruje je i 12 koji su akreditirani u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Rusija je već najavila da će, kao protumjera, biti zatvoren britanski konzulat u Sankt Peterburgu.

Na odgovor Rusije nije trebalo dugo čekati: tek što je objavljena ova vijest, iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova je objavljeno kako će biti protjerano „više" diplomata iz SAD i EU na dužnosti u toj zemlji.

Piše: DW
27.03.2018. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh