« Biznis
objavljeno prije 5 mjeseci i 10 dana
HMMM...

Zajednička regulacija umjetne inteligencije

Francuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji umjetne inteligencije

Počelo je...
Počelo je... (Arhiva)
Više o

umjetna inteligencija

,

regulacija

Francuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji umjetne inteligencije (AI), pokazuje zajednički dokument u posjedu Reutersa, za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na europskoj razini. Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI tvrtke u Europskoj uniji.

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće Europske unije trenutno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti. Europski parlament u lipnju je predstavio „AI akt", čiji je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istodobno podržavajući inovativnu snagu AI-ja. Parlament je tijekom rasprave predložio kodeks ponašanja koji bi u početku bio obvezujuć samo za velike AI providere, većinom iz SAD-a. 

Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost

Tri vlade smatraju da kompetitivna prednost za manje europske tvrtke može imati i negativan učinak jer će umanjiti povjerenje u njih i rezultirati manjim brojem korisnika. Kodeks stoga mora biti obvezujuć za sve, tvrde tri države. U početku ne bi trebale postojati sankcije, no s vremenom bi se trebao osmisliti i sustav kazni. 

Njemačko ministarstvo gospodarstva, zaduženo za pregovore s ministarstvom digitalnih pitanja, smatra kako se zakoni i državna kontrola ne bi trebali orijentirati na sam AI, nego na njegovu primjenu. 

Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost. Velka Britanija u studenom je održala svoj prvi skup na tu temu, a Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i znanosti. 

20.11.2023. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh