« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
INICIJATIVA

Zahtjev Vladi i Saboru: pretvorite znanost i obrazovanje iz gubitnika u dobitnike

Ivica Puljak i njegove kolege znanstvenici pokrenuli su peticiju kojom bi se trebalo natjerati Vladu da znanosti i obrazovanju omogući dostojan rad

Potpišite peticiju!
Potpišite peticiju! (Change.org)
Više o

znanost

,

državni proračun

,

obrazovanje

,

Ivica Puljak

U prijedlogu proračuna za 2016. godinu sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta su smanjena za 158 milijuna kuna. Znanost i obrazovanje su među najvećim gubitnicima ovog prijedloga proračuna, a time je u stvari najveći gubitnik - budućnost Hrvatske. Ovom peticijom zahtijevamo od Vlade da znanost i obrazovanje od gubitnika pretvori u najveće dobitnike i time sačuva nadu u budućnost Hrvatske.

Stoljeće u kojem živimo neće biti samo stoljeće znanja, nego stoljeće znanosti. Zemlje i društva koje su to shvatile, postavile su obrazovanje i znanost kao prioritete i u njih ulažu sve više sredstava, kako bi njihovi građani što bolje iskoristili mogućnosti koje budućnost donosi, ali i sudjelovali u stvaranju takve, svijetle budućnosti.

U međuvremenu, u Hrvatskoj stvari ne idu dobro. Za znanost i obrazovanje smo i do sada odvajali iznimno malo sredstava, a posljednji prijedlog proračuna u ovome resoru je dodatno nastavio negativni trend. Znanost i obrazovanje opet nisu među prioritetima našega društva, dok se istovremeno neki drugi dijelovi sustava, uglavnom zbog politikantskih razloga, obilno financiraju. U trenutku kad mnogi drugi dijelovi proračuna rastu i po nekoliko puta, smanjivanje proračuna Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta je nedopustiv, politički i civilizacijski kratkovidan potez. Svjesni smo teške financijske situacije u kojoj se nalazi cijela Hrvatska. Stoga je važno napomenuti kako ovaj zahtjev nije borba za plaće znanstvenika i nastavnika, već apel Vladi RH da ojača upravo razvojnu komponentu znanstveno-obrazovnog proračuna. Upravo je razvojni dio pretrpio najveće rezove, kako kroz ukupni iznos sredstava, tako i posebno zabrinjavajućom preraspodjelom unutar proračunskih stavki samog Ministarstva.

Razvoj obrazovanja i znanosti nema alternative. Budućnost naše djece nema alternative.  Stoga

TRAŽIMO OD VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I HRVATSKOG SABORA

 • da znanost i obrazovanje u postotku postanu najveći dobitnici ovog proračuna,
 • nastavak reforme obrazovanja kroz kurikularnu reformu,
 • žurni početak promjena sustava znanosti i visokog obrazovanja na temeljima povećanja kompetitivnosti, internacionalizacije i odgovornosti prema širem društvu,
 • neodgodivu implementaciju svih mjera i aktivnosti predviđenih u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Inicijatori peticije:

 1. dr. sc. Tome Antičić
 2. prof. dr. sc. Frano Barbir
 3. dr. sc. Drago Cmuk, Pametno
 4. prof. dr. sc. Srđan Čapkun
 5. prof. dr. sc. Željko Domazet, Pametno
 6. izv. prof. dr. sc. Nikola Godinović, Pametno
 7. prof. dr. sc. Ranko Goić, Pametno
 8. izv. prof. dr.sc. Pavel Gregorić
 9. prof. dr. sc. Alen Harapin, Pametno
 10. Ana Nikolić, prof., Pametno
 11. Maja Pivčević, dipl. psih., prof., Pametno
 12. izv. prof. dr. sc. Srdjan Podrug
 13. prof. dr. sc. Ivica Puljak, Pametno
 14. prof. dr. sc. Janoš Terzić
 15. Akademik Vlatko Silobrčić, Pametno
 16. prof. dr. sc. Maja Vehovec, Pametno
 17. dr. sc. Branimir Urlić, Pametno
 18. prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček
 19. prof. dr. sc. Saša Zelenika

Peticiju možete potpisati OVDJE

12.03.2016. 18:24:04
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Marijan Maračić
  12.03.2016. 19:05
  Sa svojim novcima nek osnivaju još milion stranaka za gluposti,osobne interese i svađe i obračune sa neistomišljenicima.Neka ne zavađaju narod. Nek maknu ruke dalje od naših novaca.Mi ćemo naše novce usmjeriti za razvoj,obrazovanje i budućnost naših naraštaja.Narod koji nema znanja ni kulture "ne postoji".Njima to odgovara jer lakše vladaju nad "stokom sitnog zuba".Nemaju ni malo stida ni morala!Uništili su hrvatsku naciju pod maskom domoljublja za svoj džep,što po svim zakonima spada u "izdaju ".Sirotinju zavađaju i navraćaju za spas nacije kojoj oni očito ne pripadaju.Misle da se čovjek stvara sa 1000 Eura,Pa šta oni čekaju moraju biti primjer drugima.Mislim da će ih naši naraštaji proklinjati, a iza njih nažalost stoji i pomaže im u tome i hrvatska katolička crkva koja je postala kao njihova a ne narodn, i mogla bi se komotno zvati privatna katolička crkva.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh