« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

Zagrebačka filharmonija od petka u Lisinskom

Zagrebačka filharmonija vratila se u svoju matičnu Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje u petak, 6. studenoga, nastavlja s bogatim obljetničkim programom koncertom u Plavom ciklusu s repertoarom

Napokon doma!
Napokon doma! (Arhiva)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija vratila se u svoju matičnu Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje u petak, 6. studenoga, nastavlja s bogatim obljetničkim programom koncertom u Plavom ciklusu s repertoarom Ive Josipovića, Béle Bartóka i Césara Francka.

Nakon pola godine, orkestar Zagrebačke filharmonije zasvirat će u svojem domu. Na programu će se naći djela Dernek za dva klavira i orkestar Ive Josipovića, Koncert za dva klavira, udaraljke i orkestar Béle Bartóka te najpoznatija simfonija César Francka, Simfonija u d-molu.

Dobro znana domaća pijanistička imena, Filip Fak i Danijel Detoni, publici Lisinskog prenijet će radost muziciranja u suvremenom zvuku.

Uz dva klavira solo, neobaroknom motorikom u Derneku posebno se ističu udaraljke, koje pak u Bartókovu koncertu, uz klavire, preuzimaju glavnu riječ. Bartók, osebujan skladatelj vrlo individualnog estetskog stila, od solista očekuje iznimnu ritamsku i manualnu preciznost te komunikativnost.

Solisti na udaraljkama, Tomislav Kovačić i Renato Palatinuš, kao i pijanist Filip Fak članovi su Zagrebačke filharmonije, a ovaj izazovan spoj solista i orkestra privući će i one najizbirljivije.

Orkestrom će ravnati mladi hrvatski dirigent, Veton Marevci koji je sa Zagrebačkom filharmonijom počeo surađivati 2015. godine, a nakon uspješnog ravnanja dvjema izvedbama Orffove kantate Carmina Burana, suradnju ostvaruje i u daljnjim nastupima, a najnovije će imati upravo ovoga petka.

Prije koncerta u petak, s početkom u 19 sati u predvorju Velike dvorane na predkoncertnom razgovoru, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, maestro Veton Marevci te solisti Filip Fak i Tomislav Kovačić razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Plavom ciklusu.

 

04.11.2020. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh