« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
SRAMOTA

Zagrepčanima od 1. siječnja stižu dnevne parkirališne karte

Zastupnici su unatoč brojnim primjedbama većinom glasova prihvatili ideju o dnevnim parkirnim kartama

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Gradska skupština

,

Zagrebparking

,

dnevne parkirališne karte

Odluku o organizaciji i naplati parkiranja u Zagrebu, kojom se od 1. siječnja 2010. uvode dnevne parkirališne karte, prihvatili su danas većinom glasova zastupnici u Gradskoj skupštini na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića jer im, kako ističu, s nedorečenim zakonima ništa drugo ne preostaje.

"To je vrhunac ili kraj procesa koji regulira parkiranje u gradu", rekao je nezavisni zastupnik Josip Kregar, ocjenjujući tu odluku nepripremljenom i nezakonitom, pa će, dodao je, biti osporena na Ustavnome sudu.

I ostali gradski zastupnici u raspravi su isticali kako još treba mnogo učiniti na organizaciji parkiranja u Zagrebu, jer su građani trajno nezadovoljni zbog malog broja parkirališnih mjesta i previsokih cijena.

Direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević je rekao da su i drugi gradovi prihvatili dnevnu parkirališnu kartu, koja se može izdati i kao polusatna, jednosatna ili višesatna, što je jedno od mogućih rješenja. Predložio je da se ubuduće razmisli i o zakonu o parkiranju.

Boris Šprem podupro je u ime Kluba SDP-a odluku o organizaciji parkiranja i naplati, a zatražio je analizu rezultata za nekoliko mjeseci. Upozorio je i na loše postavljena parkirališna mjesta, primjerice preblizu pješačkome prijelazu ili na šljunkovitim površinama koje su često s lokvama vode te pod snijegom i ledom.

Zašto godišnja parkirališna karta ne vrijedi u podzemnim garažama, čiju su gradnju građani također financirali, upitala je Danira Bilić (HDZ), a nezavisna zastupnica Vera Šimek-Petrinjak je rekla da je u europskim gradovima uočen trend pada broja automobila u centru, na što bi trebali računati u Zagrebu.

Nezavisna zastupnica Tatjana Holjevac se nada da će odluka koju su danas prihvatili gradski zastupnici ipak biti privremena. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 13:47:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh