« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
UMIJEĆE MOGUĆEG

Zagrebačka skupština prihvatila proračun od 7,4 milijarde kuna

Komentari proračuna kreću se od Bandićevog 'uzmi ili ostavi', SDP-ovog 'teško ali moguće', HDZ-ovog 'umijeća mogućeg' do Srićinog 'bez vizije'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

Gradska skupština

,

zagrebački proračun

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je danas većinom glasova gradski proračun za 2010. godinu od 7,4 milijarde kuna, što je sto milijuna kuna manje od prvog prijedloga, pa su ga iz HDZ-a i HNS-a nazvali "umijećem mogućeg", nezavisni Velimir Srića ocjenjuje ga proračunom bez vizije, a iz HDZ-a ga i dalje smatraju neodrživim.

Za proračun su glasovala 33 gradska zastupnika, šest protiv, a jedan je bio suzdržan.

Proračun bi trebalo smanjiti barem za 300 milijuna kuna i svesti ga u realne okvire, kazao je HDZ-ov gradski zastupnik Jasen Mesić, pitajući se tko će podržati predloženi proračun znajući da je neodrživ, i hoće li to biti zbog interesa grada i građana ili zbog straha da se ne raspusti Gradska skupština.

Igor Rađenović iz SDP-a kazao je da je gradska uprava smanjila nerealno prikazan prihod od poreza i prireza, uzevši tako u obzir njihov glavni prigovor. "Iznos od 7,4 milijarde kuna bit će teško ostvariti, ali učinjen je napor koji je moguć, kazao je Rađenović, dodajući "kako je sada mačku odrezano pola repa".

Kad je HDZ-ova Danira Bilić rekla je da je "rep mačku smanjen tek za trećinu", reagirao je gradonačelnik Milan Bandić. "Sačuvajte mačka, ali i dostojanstvo", kazao je i dodao, kako nitko zbog njega ne treba prihvaćati proračun. "Uzmite ili ostavite", poručio je Bandić zastupnicima te iz pozvao na konstruktivnu suradnju.

Nezavisni Velimir Srića zamjerio je da je proračun bez vizije, te da još nije napravljen popis gradske imovine, niti su riješena tzv. krizna žarišta, poput ZET-a, Zagrebačkog velesajma i drugih gubitaša.

Bandić mu je na to odgovorio kako već deset godina mijenja sliku grada, ali da to ne čini iz skupštinskih klupa.

Podsjetio je da su u zadnjih deset godina kupili u vrijednosti 500 milijuna eura nekretnina za grad i donekle uspjeli prevladati desetljeća podinvestiranosti u prometnu, komunalnu i urbanu infrastrukturu. Poručio je da su u proračunu za 2010. zadržana sva dosadašnja socijalna prava i prava zaposlenika u gradskoj upravi, te poticaji gospodarstvu.

Gradski zastupnici prihvatili su i rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna kojim se on smanjuje za 165 milijuna kuna, a što su bili odbili krajem listopada. Tada su u Gradskoj skupštini SDP-ovi zastupnici glasovali prvi put protiv prijedloga izvršne vlasti koju čini većina upravo iz njihove stranke.

Gradski zastupnici i na ovoj su sjednici odbili usmeno postavljati pitanja gradonačelniku Bandiću tijekom aktualnog sata, napominjući da će to učiniti pisanim putem. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 11:41:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh