« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IMA VAŽNIJIH TEMA

Zagrebački branitelji liječeni od PTSP-a protiv objave registra

Psihijatar Miro Jakovljević tvrdi da bi objava unijela nemir u osjetljivu populaciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zeljko Sop / CROPIX )

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od Posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) Grada Zagreba protivi se inicijativi Ureda predsjednika Republike da se objavi Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a podržali su ih i psihijatri koji se bave liječenjem PTSP-a.

Ima puno važnijih tema od ove, poput našeg adekvatnijeg liječenja rekao je predsjednik Udruge Ivan Tolić i istaknuo da ne odobravaju politička previranja uz to pitanje.

Ne vidimo potrebu da se objavi taj registar na Internetu, rekao je Tolić. Ako se želi objaviti neki registar, zašto se ne bi objavio registar primjerice boraca NOB-a, koji još primaju mirovine ili neki drugi registri.

Psihijatar Herman Vukušić, koji se bavi liječenjem PTSP-a, upitao je koji je cilj objave registra branitelja. Podsjetio je da se o tzv. lažnim braniteljima i invalidima govori još od 1996. Rekao je da su u tih 14 godina bile četiri revizije koje je on ocijenio "lovom na vještice" i koje, istaknuo je, nisu donijele nikakvog rezultata. Zapitao je kome to treba i ocijenio da su motivi očito dnevnopolitički, tj. politikantski.

Apelirao je na politiku da se prestane s tom praksom i ustvrdio da rasprava o objavi Registra hrvatskih branitelja loše utječe na zdravstveno stanje branitelja koji boluju od PTSP-a kroz tzv. sekundarnu viktimizaciju.

I psihijatar Miro Jakovljević, koji se također bavi braniteljima oboljelim od PTSP-a, smatra da taj registar sada ne treba objavljivati. Ocijenio je da je ta inicijativa pogrešan potez, da dolazi u krivo vrijeme i unosi nemir u osjetljivu populaciju. Riječ je o složenom fenomenu kojeg mnogi nisu svjesni, rekao je.

Ocjenivši da bi šteta od objave tog registra bila veća od eventualne koristi, Jakovljević je dodao da se takve registre ne bi smjelo objavljivati ako ljudi koji su na tim popisima to ne žele. Oni koji daju takve prijedloge trebali bi razmisliti o posljedicama za hrvatske branitelje, zaključio je Jakovljević. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 14:13:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh