« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
BRAVO

Zagrebački beskućnici dobili dnevni boravak

Socijalno najugroženiji moći će u dnevnom boravku u Badalićevoj obaviti osnovnu higijenu, ošišati se, oprati 'veš', skuhati jednostavan obrok i napitak

Hvalevrijedna inicijativa
Hvalevrijedna inicijativa (Shutterstock)
Više o

Trešnjevka

,

beskućnici

,

dnevni boravak

Na zagrebačkoj Trešnjevci uskoro se i službeno otvaraju vrata prvog dnevnog boravka za beskućnike gdje će socijalno najugroženiji moći obaviti osnovnu higijenu, ošišati se, oprati 'veš', skuhati jednostavan obrok i topli napitak, koristiti kompjuter i družiti se te dobiti psihološku i drugu pomoć kako bi primjerice lakše mogli naći posao ili izdržati svakodnevne životne teškoće.

"Vrata kuće u Badalićevoj 11 odlučili smo otvoriti 1. travnja kako bi na taj šaljivi dan upozorili na temu beskućništva koja nije nimalo šaljiva", rekao je Hini Danijel Vuga iz udruge "Dom nade" koja je i pokrenula projekt dnevnog boravka za beskućnike.

Vuga smatra da upravo takav dnevni boravak gdje bi se tijekom dana beskućnici mogli urediti, družiti i učiti nedostaje Zagrebu budući da u gradu ipak mogu dobiti topli obrok u nekoliko javnih kuhinja ili prespavati u više prenoćišta.

Kroz dnevni boravak na Trešnjevci, koji neslužbeno radi od kolovoza 2013., dosad je prošlo 80 beskućnika. Neki dolaze i dalje, a neki su se snašli, pronašli posao ili drugi smještaj, rekao je Vuga. Objasnio je da ranije nisu službeno otvorili dnevni boravak jer su uselili u prazan prostor pa im je nedostajao dio namještaja, no sada su, kaže, dobili ormare i ostalo što im je bilo potrebno i uspjeli su namjestiti sve prostorije.

Dnevno mogu primiti od 10 do 15 beskućnika kojima je do 16 sati na raspolaganju troje stručnih suradnika: psiholog, teolog i socijalni radnik za pružanje psihosocijalne i duhovno-moralne podrške te nekoliko volontera koji im mogu pomoći u traženju posla odnosno pisanju i slanju životopisa i zamolbi za posao, telefoniranju poslodavacu i slično.

20.03.2014. 19:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh