« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
FB HUMANITARCI

Humanitarna akcija za obitelj samohrane majke

Samohrana majka s troje djece iz Zagreba treba pomoć dobrih ljudi, odazovite se ako ikako možete

Pomozite ako možete
Pomozite ako možete (FB humanitarci)
Više o

humanitarna akcija

,

FB Humanitarci Zagreb

Otvaramo jednu emocionalno jako tešku akciju. Samohrana majka i troje djece, dvije kćeri 14 i 18 i sinčić 10 godina, žive u manjem podstanarskom stanu, cca 40 kvadrata. Stanarinu plaćaju 1600 kn + režije 800 - 1200kn, ovisno o godišnjem dobu (grijanju).

Majka je nezaposlena, radila je do prije par dana 2 sata dnevno kod jedne gospođe, no gospođa ide na operaciju pa u dom, tako da je ostala i bez tog posla. Inače je po struci kemijski tehničar i ima završen tečaj za knjigovodstvenog operatera, tako da bi bili presretni kada bi joj našli bilo kakav posao, a to je i njoj primarno.

Djeca su samostalna i odgovorna pa može raditi obje smjene. Od primanja dobiva dječji doplatak koji iznosi 1390 kn, no budući da je starija kćer prošli mjesec navršila 18 godina i to će se sada smanjiti za cca 500kn. Sa suprugom je u brakorazvodnoj parnici već 1,5 godinu a djeca su njoj dodijeljena na skrb, privremenim rješenjem (još nije pravomoćno).

On je u drugom gradu i sudski je odlučeno da plaća alimentaciju 500kn po djetetu, koju još nisu vidjeli. Majka je tražila i zaštitu odgovornih ustanova zbog fizičkog i psihičkog nasilja u obitelji te je dobila zaštitu i smještaj na godinu dana. Sada je ostala i bez te pomoći, nakon što je našla posao, bez kojeg je opet ostala.

Protiv supruga se provodi kazneni postupak zbog zlostavljanja. Kako trenutno imaju puno manje prihode nego rashode, za ovu obitelj nam je uz hranu i higijenu, potrebna i novčana pomoć. Djeca su u vrlo osjetljivom razdoblju i nisu se htjela slikati jer se boje da bi ih netko mogao prepoznati i rugati im se zbog situacije u kojoj se nalaze, pa molimo razumijevanje u tom smjeru.

Majka je izuzetno mršava i ispijena, u toku našeg razgovora nekoliko puta se rasplakala, ali pred djecom je vedra, čim ih vidi se nasmiješi, grli ih i baš me dirnula njihova priča i ta njena borba za dobrobit svoje dječice. Djeca su odlični učenici, najstarija je maturantica i jako je tužna što neće imati lijepu haljinu za maturalnu večeru. Nevjerojatno su skromni i trebalo mi je pola sata da iz njih izvučem što si jako žele.

Garderobe imaju, to rješavaju preko nekih prijatelja i Caritasa. Žele si kompjuter i za mlađeg brata bicikl. Pa evo, uz hranu (trajnu, nekvarljivu), higijenu, bonove trgovačkih centara (Billa, Konzum, Interspar, Nama), voljeli bi za njih nabaviti neki polovni PC ili laptop, bicikl za desetogodišnjaka i koju kunu kako bi najstarijoj kćeri priuštili nezaboravno maturalno veče i lijepu haljinu (36/38).

Za sve dodatne informacije, pogledajte stranicu FB humanitaraca. Također, kao i uvijek, dostupan vam je i naš broj računa, samo molimo napomenu "Za akciju Zagreb-jug".

ŽIRO RAČUN UDRUGE FB HUMANITARCI ZAGREB, Rebar 2a, 10000 Zagreb
ERSTE BANKA 
BROJ: 2402006-1100677079 
IBAN: HR4824020061100677079

Hvala svima koji ćete sudjelovati.

22.03.2014. 11:17:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh