« Zagreb
objavljeno prije 15 godina
investicije

Zagreb u vodoopskrbu ulaže 800 milijuna kuna

Kako tvrde iz Holdinga skupi računi i dalje imaju valjano opravdanje

(Miroslav Kiš, CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

vodoopskrba

,

Grad Zagreb

,

investicije Zagreb

,

vodospremnik Cerje

Grad Zagreb ove će godine u vodoopskrbu i odvodnju uložiti ukupno 800 milijuna kuna, investicije teku po planu, natječaji za projekte koji će se financirati zajmom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ušli su u završnicu, a sva tri posla će vrlo vjerojatno dobiti hrvatske tvrtke, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Gradskog poglavarstva.

Predsjednik uprave zagrebačkog Holdinga Ivo Čović izvijestio je da se na natječaj za izgradnju vodospremnika Cerje prijavilo deset tvrtki iz više europskih zemalja. Cijene iz ponuda kretale su se između 3,7 i 6,5 milijuna eura, a potencijalno je izabrana poznata tvrtka iz Hrvatske, rekao je Čović.

Na natječaj za izgradnju vodoopskrbnih mreža Dragonožec-Graničari, Jelkovec-Ivanja Reka i Ivanja Reka-vodospremnik Cerje te za odvodnju u Novom Zagrebu i, na Trešnjevci i Kozari Boku javilo se osam tvrtki.

I na tom natječaju potencijalno je izabrana tvrtka iz Hrvatske, no Čović nije htio otkriti tko je izabran i tko se natjecao, jer još nije istekao žalbeni rok.

Naglasio je, međutim, da su izlicitirane cijene znatno niže od planiranih, što pripisuje teškom stanju na tržištu, ali i činjenici da Holding sve svoje obveze podmiruje u ugovorenim rokovima.

Planski vozimo po dogovorenom voznom reduBandić

I gradonačelnik Milan Bandić zadovoljan je učinjenim, a posebno je sretan zbog politike koju je Poglavarstvo još 2000. dogovorilo s gradskim tvrtkama, a koje su se, kaže, udružile i konkurirale europskim tvrtkama, poštujući tržišnu utakmicu.

"Planski vozimo po dogovorenom voznom redu", rekao je gradonačelnik, naglasivši da da se u krizi neće zaustavljati kapitalni projekti.

Iznio je i podatak da je u Zagrebu u proteklih devet godina prepolovljen broj domaćinstava bez vode i odvodnje te da je trenutno bez vode sedam, a bez odvodnje 15 posto domaćinstava. Bandić je odbacio nagađanja da je 60 milijuna eura zajma EBRD uvjetovao skupljom vodom i odvodnjom u idućim godinama.

"Ne, oni traže nešto drugo, što ćemo poslije izbora morati sjesti i dogovoriti", kazao je Bandić, ne želeći otkriti o čemu se radi. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh