« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ne bi vjetar s dinare

Građanske udruge protiv Thompsonovog koncerta

Documenta i Građanski odbor za ljudska prava pitaju se do koje mjere se treba tolerirati zagovaranje netolerancije.

(Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Thompson

,

Dan branitelja

,

Građanski odbor za ljudska prava

,

Documenta

,

netolerancija

,

nacionalizam

,

Thompson koncert Trg

,

Zbor braniteljskih udruga

,

domoljublje

Građanski odbor za ljudska prava i Documenta - centar za suočavanje s prošlošću prosvjedovali su u današnjem priopćenju jer "gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ponovo omogućava održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona" na Trgu bana Jelačića, najavljenog 30. svibnja.

Udruge u priopćenju navode kako nije trebalo dati središnji zagrebački trg za izvođenje te vrste "koncerta", posebice ne u doba izborne šutnje, dan prije drugog izbornog kruga. "Thompson se stabilizirao kao simbol vrlo isključivog nacionalizma gdje se ta isključivost i ne naročito prikrivena mržnja po etničkoj osnovi prikazuje kao malo rigidnije domoljublje", navodi se u priopćenju.

Podsjećaju da je Thompson na koncertima "javno veličao zločinačku ustašku ideologiju, vulgarnim psovkama usred koncerta vrijeđao političke neistomišljenike, što je, zajedno s obveznim dijelom publike s ustaškim simbolima i tim simbolima sukladnim ponašanjem, te koncerte učinilo demonstracijom političkog ekstremizma i zagovaranjem političkog nasilja."

Drže da problem ozbiljnijim čini to što je "Zbor braniteljskih udruga izabrao baš Thompsona za obilježavanje Dana branitelja i što u njegovim nastupima prepoznaje "temeljne vrijednosti za koje su se oni borili".

Udruge navode da treba braniti slobodu izricanja tuđeg mišljenja, pogotovo kad se s tim mišljenjem ne slažemo, no napominju da toleriranje Thompsonovog koncerta otvara staro neodgovoreno pitanje do koje mjere se treba tolerirati zagovaranje netolerancije. (hina/metro-portal)

27.05.2009. 16:18:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh