« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
I DALJE RASTE

Zagreb: Redovne mjere obrane od poplava na Savi

Vodostaj Save iznosi +353 cm, a iz Slovenije najavljuju daljnji porast vodostaja Save i Kupe

Zagreb: Redovne mjere obrane od poplava na Savi
Zagreb: Redovne mjere obrane od poplava na Savi (Damir Krajač/Cropix; Blaž Samec/Delo/Cropix)
Više o

poplave

,

vodostaj

,

Sava

,

TURKTHEDJ

Zbog porasta vodostaja Save u gradu Zagrebu koji je večeras iznosio 353 centimetara, Hrvatske su vode proglasile redovite mjere obrane od poplava, izjavio je Hini generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

"Redovite mjere počinju na 350 centimetara, što znači da smo večeras ušli u redovne mjere obrane od poplava u Zagrebu", rekao je. Istaknuo je da je Sava pod nadzorom, da je u koritu, te da su sve službe na terenu. Ako dođe do prelijevanja Save preko preljeva u odteretni kanal Odra on je spreman za prihvat vode.

Dolazak velikog vodnog vala Save iz Slovenije u Zagrebu se očekuje tijekom sutrašnjeg prijepodneva, te se očekuje da će taj val kroz Zagreb proći bez ikakvih problema.U Hrvatskim vodama su zbog toga aktivirali i ustavu Prevlaka da bi rasteretili velike vode Zagreba, te nizvodno od Zagreba i time kontrolirali protoku.

To nisu nikakvi katastrofalni vodostaji, istaknuo je Husarić. Naglasio je da se rijeka Sava nigdje nije prelila, odnosno da ima jedino plavljenja u mjestu Medsave iznad Samobora, te da je to nebranjeno područje. Ondje se rade zečji nasipi, odnosno normalne intervencije koje se rade za vrijeme takvog velikog vodostaja.

Sve je pod nadzorom, ali smo ovisni o kišama u Sloveniji. Uvijek idemo s oprezom i predostrožnošću, pa smo tako i za Zagreb već sada zatvorili sve prijelaze niskopoloženih cesta da se ne bi nešto dogodilo, rekao je Husarić.

Sve prometnice koje prelaze kanal Sava-Odra zatvorene su od popodne u 15 sati.

Kad budemo sigurni da je vodni val Save iz Slovenije kroz Zagreb prošao, onda ćemo otvoriti niskopoložene ceste i ukinuti sve druge pripravne mjere, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda.

Slovenija: porast vodostaja Save i Kupe

 

Protok u rijeci Savi prema granici Slovenije s Hrvatskom do nedjelje ujutro mogao bi se povećati i do 2.800 prostornih metara u sekundi, izjavio je Janez Polajner iz državne agencije za okoliš za Slovensku televiziju.

Slovenski mediji javljaju da bi zbog porasta vodostaja Save moglo doći do poplave Krškog polja i starog dijela grada Krško uz Savu.

Poplava u Ljubljani

Prema najavama državne agencije za okoliš i prostor i dalje će rasti vodostaji rijeka Kupe, Krke, Vipave, Rijeke (blizu Ilirske Bistrice), te vodostaji rijeka u jugozapadnom i središnjem dijelu države, dok će se ostali vodotoci smirivati.

Ministrica obrane Ljubica Jelušič koja je u subotu posjetila poplavljenu ljubljansku četvrt Vič izjavila je da je situacija koju su poplave izazvale "složena ali pod kontrolom" i da je stanovništvu ako bude potrebno spremna pomoći i vojska. (hina/metro-portal)

18.09.2010. 21:30:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh