« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
EHH ...

Zagreb Pride zakasnio s pritužbom na referendum o braku

Državno izborno povjerenstvo je objavilo je službeno izvješće o državnome referendumu, a sada je na Ustavnome sudu da se odluka i formalno unese u Ustav

DIP je prebacio lopticu Ustavnom sudu
DIP je prebacio lopticu Ustavnom sudu (Arhiva)
Više o

ustav

,

Ustavni sud

,

Državno izborno povjerenstvo

,

referendum o braku

'Na državnom referendumu održanom 1. prosinca 2013. na temelju Odluke Hrvatskog sabora, u skladu s člankom 86. stavkom 4. Ustava Republike Hrvatske, većinom glasova birača koji su pristupili referendumu donesena je odluka za to da se u hrvatski Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca', stoji u Izvješću DIP-a.

Referendum je održan na temelju odluke Sabora od 8. studenog, na zahtjev Građanske inicijative 'U ime obitelji' koja je prikupila 750 tisuća potpisa za njegovo raspisivanje. 'Za' referendumsko pitanje - 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca'? - glasovalo je 946.433 birača ili 65,87 posto, a 'protiv' 481.534 odnosno 33,51 posto izašlih birača.

Na referendum je izašlo 1.436.835 birača, odnosno 37,90 posto od ukupnog broja birača.'To je konačno i službeno izvješće Povjerenstva, od njegove objave odgovarajuća državna tijela trebaju poduzeti aktivnosti da se referendumska odluka i formalno unese u hrvatski Ustav', rekla je Hini potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

O tome je li referendum proveden u skladu sa zakonom i Ustavom odlučuje Ustavni sud koji nije vezan vremenskim rokom. Nakon što Ustavni sud utvrdi da je sve bilo u redu i to objavi u Narodnim novinama, Ustav je promijenjen, i to s datumom održavanja referenduma - 1. prosinac.

Inače, Ustavni je sud jučer odbacio zahtjeve za provođenje nadzora nad ustavnošću i zakonitošću referenduma Udruge nezakonito razvlaštenih dioničara "Kulin ban" i Sulejmana Tabakovića iz Zagreba uz obrazloženje da nisu ovlašteni za podnošenje zahtjeva te Udruge Zagreb Pride uz obrazloženje da su zakasnili s prigovorom.

11.12.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh