« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZAGREB PRIDE

Zagreb Pride i LGBTIQ zajednica protiv homofobije

Prvi hrvatski masovni "coming out" u domaćoj verziji spota Lilly Allen

Zagreb Pride LGBTIQ homofobija transfobija
Zagreb Pride LGBTIQ homofobija transfobija (Zagreb Pride)
Više o

Zagreb Pride

,

LGBTIQ

,

Lily Allen

,

spot

,

hyundai ix20

,

alfo reomeo giulietta

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije u cijelom svijetu obilježava se 17.svibnja.

Zagreb Pride i ove godine uključio je hrvatsku LGBTIQ (lezbijke, gej, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) zajednicu zajedničku borbu protiv netrpeljivosti, mržnje i nesnošljivosti.

Tridesetak mladih gejeva i lezbijki, njihovih strejt prijatelja i prijateljica, njihovih podržavateljica i podražavatelja, pojavljuje se u dosada prvom masovnom coming outu (javno izražavanje seksualnog i rodnog identiteta) u Hrvatskoj u domaćoj verziji video spota britanske pjevačice Lily Allen.

Radi se o politički angažiranoj pjesmi "Fuck You" (2008.) u kojoj se ona otvoreno i izravno obračunava s homofobijom i transfobijom i svim oblicima mržnje.

Osim njezine verzije na internetu se pojavilo nekoliko amaterskih inačica koju su inicirali i izradili mladi pripadnici LGBTIQ zajednice u svijetu (npr. mađarska, francuska, meksička, brazilska...).

Zagreb Pride je odlučio snimiti i hrvatsku verziju, odaziv mladih bio je izvrstan.

Snimanje se održalo na mjestima koja su same sudionice i sudionici odabrali (na ulici, u svom stanu, uredu, fakultetu...) te je njihovom izboru prepušteno kako se izraziti, obući, plesati i predstaviti.

Cjelokupni trošak izrade spota bio je 2.000 kuna iz donacija.

Ovaj spot je pokazatelj da je naša LGBTIQ zajednica toliko sazrjela da više nema potrebu moliti za svoja prava, nego je spremna za njih se odlučno i javno boriti, stoji u priopćenju Zagreb pridea.

Mladi gejevi i lezbijke su djeca 21. stoljeća i jedino što ih u vezi njihove seksualnosti smeta jest homofobija društva u kojem žive.

Zagreb Pride još jednom dokazuje da su snaga zajedništva, hrabrost i odlučnost ono što će doprinijeti da se hrvatsko društvo promijeni na bolje, da bude slobodnije i otvorenije za LGBTIQ osobe, a time i za sve ljude. To ujedno pokazuje kako je budućnost naša i da je na nama da je za sebe uzmemo.

Bitna je i poruka same pjesme, u kojoj je za sve one koji mrze i koji su nasilni rezervirano jedno veliko, hrabro i vrlo jasno - Fuck you!

18.05.2010. 09:34:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh