« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NJEŽNI PLAVO-BIJELI SVIJET

Zagreb: Otvoren Festival znanosti, glavna tema planet Zemlja

Festival prati i ekskluzivna izložba pobjedničkih fotografija natjecanja "Fotograf godine časopisa Wildlife" za prošlu godinu

Festival znanosti održava se i u Sinju; Prof. Dr.Sc. Ivan Đikić gimnazijalcima Franjevačke gimnazije održao je sat biologije
Festival znanosti održava se i u Sinju; Prof. Dr.Sc. Ivan Đikić gimnazijalcima Franjevačke gimnazije održao je sat biologije (Joško Ponoš/CROPIX)
Središnja tema Festivala znanosti, otvorenoga večeras u zagrebačkome Tehničkom muzeju, je naš roditeljski planet Zemlja kojega izučavaju brojne znanosti iz različitih aspekata, a s dijelom rezultata istraživanja moći će se upoznati posjetitelji za trajanja festivala do subote, 24. travnja.

Festival znanosti održava se u Hrvatskoj osmi put u suorganizaciji sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Zadru, Britanskoga savjeta za kulturne veze u Zagrebu (British Council), Tehničkoga muzeja, riječke udruge Zlatni rez, a pod glavnim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) te uz pomoć lokalne uprave, gradova i županija gdje se ta manifestacija održavala.

Otvarajući festival u ime glavnoga pokrovitelja ravnatelj Uprave za znanost MZOŠ-a Hrvoje Meštrić istaknuo je da je ta priredba pokrenuta u Hrvatskoj 2003. zahvaljujući entuzijazmu organizatora, a danas je već nacionalno prepoznata i od višestruke je važnosti te bogatstva sadržaja, među kojima su i radionice, predavanja te izložbe. Zadovoljstvo održavanjem festivala izrazio je i rektor zagrebačkoga sveučilišta Aleksa Bjeliš izrazivši nadu da će priredba pridonijeti i povećanju broja mladih ljudi koji će studirati prirodne i tehničke znanosti jer je njihov današnji broj nedostatan.

Festival posvećen planetu Zemlji koji, kako napominju organizatori, "kao nježni plavo-bijeli svijet u zabačenu kutku svemirskoga oceana kruži kao treći kamenčić oko patuljaste žute zvijezde", održava se u godini koju su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili međunarodnom godinom biološke raznolikosti za razvoj. U Hrvatskoj pak ove godine obilježavamo stoljeće od velikoga otkrića znamenitoga hrvatskog geofizičara Andrije Mohorovičića koji je 1910. objavio otkriće granice između Zemljine kore i njezina plašta nazvano Mohorovičićevim diskontinuitetom ili Moho-slojem.

Festival prati i ekskluzivna izložba pobjedničkih fotografija natjecanja "Fotograf godine časopisa Wildlife" za prošlu godinu koju će, zahvaljujući Britanskom savjetu za kulturne veze u Zagrebu, vidjeti posjetitelji festivala u Zagrebu i Rijeci. Nagradu "Fotograf godine časopisa Wildlife" pokrenuo je još 1964. časopis "BBC Wildlife". U sklopu festivala održat će se i Laboratorij slave (Fame lab) - natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti koje se u Hrvatskoj održava tri godine, a pobjednici hrvatskoga dijela natjecanja ostvarili su izvrsne rezultate i na završnim natjecanjima u Velikoj Britaniji. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 00:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh