« Film
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
ZFF

Zagreb Film Festival gostuje na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Zagreb Film Festival od srijede, 21. srpnja do subote, 24. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac predstavlja četiri naslova iz ovogodišnje distribucije

Malo u goste...
Malo u goste... (Arhiva)
Više o

ZFF

,

filmovi

,

Ljetna pozornica Tuškanac

To su poljski film "Influencerica" Magnusa von Horna, indijski "Fotografija" Ritesha Batre, njemački "Undine" Christiana Petzolda te srpski film, hrvatska manjinska koprodukcija, "Otac" Srdana Golubovića.

Kako se ističe u najavi, "Influencerica" je zanimljiva posveta ludilu društvenih mreža švedsko-poljskog redatelja Magnusa von Horna, a prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije.

Energična i predana svom poslu, Sylwijina javna persona pršti zaraznom pozitivnošću, no u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladno povučena i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene blještave fasade.

Film je izabran u službenu selekciju prošlogodišnjeg Cannesa, a prikazan je na prestižnim međunarodnim festivalima u Rotterdamu, Göteborgu i Tallinnu te u natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala 2020.

Dobitnik Zlatnih kolica za film "Pogrešna dostava" na ZFF-u 2013., indijski redatelj Ritesh Batra u novom filmu, "Fotografija" inspiraciju crpi iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija.

Siromašni ulični fotograf Rafi slika turiste u Mumbaiju kako bi pomogao baki otkupiti njihovu staru obiteljsku kuću, no baku više muči što se još nije oženio, pa on nagovori neznankinju s jedne od fotografija da pred bakom glumi njegovu zaručnicu.

"Dok granica između zamišljenih i pravih emocija postaje sve mutnija, njihova fiktivna veza susreće se sa sasvim stvarnim klasnim i društvenim preprekama", napominje se.

Film je svjetsku premijeru imao na Sundance Film Festivalu, a na Berlinaleu je prikazan u sklopu programa Special Gala.

"Otac" Srdana Golubovića donosi priču utemeljenu na stvarnom životu, o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru.

Svjetsku premijeru imao je u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. U nizu nagrada je i ona publike na Pulskom filmskom festivalu, kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom 5.0.

U naslovnoj ulozi je Goran Bogdan, za koju je nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA).

Najnovije ostvarenje Christiana Petzolda "Undine" moderna je reinterpretacija Male sirene, a prati povjesničarku i urbanu mladu ženu zaposlenu u muzeju, koja zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i nakon ljubavnog brodoloma ponovno se zaljubljuje.

Na Berlinaleu, osim Srebrnim medvjedom za glavnu žensku ulogu, film je ovjenčan i nagradom FIPRESCI, a bio je i nominiran u dvije kategorije nagrade Europske filmske akademije (EFA), popularno nazvane "europskim Oscarima". 

16.07.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh