« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
OSVRT

Zagonetni crni ciklus akrila Mladena Žunjića

Crnilo oblika, naizgled, posve jednostavnih kompozicija, ipak skriva u sebi tajanstvenu šifru, ključ za razumijevanje jednobojnog svijeta

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Kako vrijeme ili juri ili se posve sporo kreće, svejedno je, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, Mladen Žunjić, slikar iznimno velike produkcije, nadahnuti autor niza ciklusa u ulju i akrilu na platnu velikog formata, sve dublje zaranja u istraživanje, produbljujući vlastita saznanja i moći i dosezima i boje i formata.

Nedavno je zaokružio rad na crnom, tamnom ciklusu akrila na ozbiljno velikom formatu platna, 110 x 100 cm, koristeći se isključivo crnom bojom koja tvori različite, misteriozne oblike, znakove na platnu.

Crnilo oblika, naizgled, posve jednostavnih kompozicija, ipak skriva u sebi tajanstvenu šifru, ključ za razumijevanje jednobojnog svijeta.

Čudesni znakovi, oznake, povezani i nepovezani, u kontaktu i izvan njega, gibajući i umireni, čvrsti i neprozirni, jednostavni i istodobno bolno složeni, do same granice nelogičnosti.

Žunjić eksperimentira s bojom i formatom platna, slobodno prepuštajući boju platnu i platno boji, u međusobnom djelovanju i utjecaju.

Na prvi pogled pred nama se odvija drama, oduvijek bliska i poznata čovjeku, podjela na bijelo i crno, na dobro i zlo, na svjetlost i tamu, na dan i noć, intenzivno crno na čistom bijelom.

Zagonetni crni ciklus akrila na platnu Mladena Žunjića nosi u sebi i neskrivene opominjujuće osjećaje, dodir sklone i li nesklone sudbine, trenutak sreće ili neopreza.

Vrlo zanimljiva likovna konstrukcija Mladena Žunjića, osebujna ideja i izvrsna realizacija.

25.03.2023. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh