« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
GROZNO

Zagađenje zraka u 2016. u Europi uzrokovalo 400.000 preuranjenih smrti

Zagađenje zraka trenutačno predstavlja najveći rizik iz okoliša kada je posrijedi zdravlje ljudi

Strašni podaci!
Strašni podaci! (Arhiva)
Više o

Europa

,

zagađenje zraka

,

prerana smrt

Loša kvaliteta zraka u 2016. godini prouzročila je oko 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva u Europi, a gotovo svaki Europljanin koji živi u gradu izložen je razinama onečišćenja koje prelaze zdravu razinu, stoji u izvješću Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) objavljenom u srijedu.

"Zagađenje zraka trenutačno predstavlja najveći rizik iz okoliša kada je posrijedi zdravlje ljudi", navodi se u izvješću EEA.

Autor izvješća, stručnjak za kvalitetu zraka EEA, Alberto Gonzalez Ortiz, kaže da se, premda razina opasnih i štetnih čestica u europskim gradovima opada, to ne odvija dovoljnom brzinom.

"Još nismo dosegnuli standarde EU-a i daleko smo od toga da dosegnemo standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", ističe Gonzales Ortiz.

Zakonske postavke EU-a trenutačno od država članica zahtijevaju da procijene razinu niza onečišćujućih tvari, uključujući ozon i štetne čestice te da poduzmu odgovarajuće mjere ako se dosegnu određena ograničenja.

Zagađenje gradova štetnim česticama postalo je metom oštrijih ograničenja pošto je Sud EU-a u lipnju donio odluku po kojoj gradovi trebaju pravovremeno djelovati već u trenutku kada se razina onečišćenja prekorači na jednoj 'crnoj točki', a ne na temelju prosjeka u široj regiji.

U srpnju je Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, od Europskog suda pravde zatražila poduzimanje odgovarajućih mjera protiv Španjolske i Bugarske zbog loše kvalitete zraka u tim dvjema državama, upozorivši da njihove vlasti ne uspijevaju zaštititi svoje građane od zagađenja.

Ograničenja koja je postavio EU određuju se po zagađivaču. Tijekom 2017. godine 16 od 28 zemalja članica EU-a prijavilo je najmanje jedan slučaj koji upućuje na to da su razine dušikova dioksida, otrovnog plina iz ispuha automobila, veće od zakonski određene prosječne godišnje koncentracije u Europskoj uniji.

Na tom se popisu, među ostalima nalaze Francuska, Belgija, Nizozemska, Španjolska, Njemačka i Britanija.

Neke su londonske postaje, primjerice, evidentirale razinu dušikova dioksida veću od 50 mikrograma po prostornome metru zraka. Za usporedbu, zakonski dopuštena srednja godišnja koncentracija u državama EU-a iznosi 40 mikrograma.

Britanska vlada u utorak je iznijela novi prijedlog zakona o zaštiti okoliša koji sadrži zakonom obvezujuće ciljeve - smanjiti količine sitnih čestica u zraku te prisiliti proizvođače vozila da s tržišta povuku automobile koji ne zadovoljavaju standarde kada je posrijedi emisija štetnih čestica.

Smanjenje broja automobila važan je čimbenik u nastojanju da se u gradovima smanji zagađenost zraka, osobito dušikovim dioksidom, ističe Gonzales Ortiz.

"Kad se borimo protiv onečišćenja, borimo se i protiv klimatskih promjena, ali i protiv buke te promoviramo zdravije ponašanje. To je win-win situacija", dodao je.

18.10.2019. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh