« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
EH, DA ...

Zagađenje zraka odgovorno je za rak pluća

Svjetska zdravstvena organizacija kategorizirala je zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i

U Kini je zrak stravično zagađen
U Kini je zrak stravično zagađen (Arhiva)
Više o

zagađenje zraka

,

rak pluća

Zrak koji udišemo zagađen je mješavinom tvari koje izazivaju rak", kazao je Kurt Straif iz međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je dio WHO-a. On upozorava da je zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja.

"Sada znamo da zagađenje zraka nije samo veliki zdravstveni rizik nego i vodeći uzrok iz okoliša koji dovodi do smrti od raka".

Glavni izvori zagađenja zraka su ispušni plinovi iz vozila, elektrane, poljoprivreda i industrija, kao i grijanje u kućama. Stručnjaci WHO-a do svojih su zaključaka došli analizirajući rezultate više od 1000 istraživanja provedenih širom svijeta i smatraju da bi oni trebali snažno potaknuti vlasti na akciju.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sada je uvrstila zagađenje zraka u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i duhanski dim, ultraljubičasto zračenje i azbest.

WHO podsjeća kako je ranije dokazano da zagađenje zraka izaziva srčane i plućne bolesti, no sad je dokazano i da izaziva rak.

IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju da je zagađenje zraka odgovorno za 223000 smrti od raka pluća u svijetu, a više od polovice umrlih je u Kini i drugim istočnoazijskim zemljama u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima. Prema IARC-u, najzagađeniji gradovi su u Indiji i Kini.

Stručnjaci WHO-s kažu kako je njihovo istaživanje pokazalo i da mogu postojati veze zagađenja i raka mokraćnog mjehura. Komentirajući nalaze za BBC Julie Sharp iz britanskog instituta za rak kaže kako se rizik od zagađenja zraka mora staviti u perspektivu.

"Dok zagađenje zraka umjereno povećava rizik razvoja raka pluća, drugi faktori imaju puno veći učinak na naš rizik, pogotovo pušenje."

18.10.2013. 11:44:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh