Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2013. 11:44:52
EH, DA ...

Zagađenje zraka odgovorno je za rak pluća

Svjetska zdravstvena organizacija kategorizirala je zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i

U Kini je zrak stravično zagađen
U Kini je zrak stravično zagađen (Arhiva)

Zrak koji udišemo zagađen je mješavinom tvari koje izazivaju rak", kazao je Kurt Straif iz međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je dio WHO-a. On upozorava da je zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja.

"Sada znamo da zagađenje zraka nije samo veliki zdravstveni rizik nego i vodeći uzrok iz okoliša koji dovodi do smrti od raka".

Glavni izvori zagađenja zraka su ispušni plinovi iz vozila, elektrane, poljoprivreda i industrija, kao i grijanje u kućama. Stručnjaci WHO-a do svojih su zaključaka došli analizirajući rezultate više od 1000 istraživanja provedenih širom svijeta i smatraju da bi oni trebali snažno potaknuti vlasti na akciju.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sada je uvrstila zagađenje zraka u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i duhanski dim, ultraljubičasto zračenje i azbest.

WHO podsjeća kako je ranije dokazano da zagađenje zraka izaziva srčane i plućne bolesti, no sad je dokazano i da izaziva rak.

IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju da je zagađenje zraka odgovorno za 223000 smrti od raka pluća u svijetu, a više od polovice umrlih je u Kini i drugim istočnoazijskim zemljama u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima. Prema IARC-u, najzagađeniji gradovi su u Indiji i Kini.

Stručnjaci WHO-s kažu kako je njihovo istaživanje pokazalo i da mogu postojati veze zagađenja i raka mokraćnog mjehura. Komentirajući nalaze za BBC Julie Sharp iz britanskog instituta za rak kaže kako se rizik od zagađenja zraka mora staviti u perspektivu.

"Dok zagađenje zraka umjereno povećava rizik razvoja raka pluća, drugi faktori imaju puno veći učinak na naš rizik, pogotovo pušenje."

18.10.2013. 11:44:52
http://metro-portal.hr/zagadjenje-zraka-odgovorno-je-za-rak-pluca/81133/