« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Zadie Smith kritizirala književne nagrade

Britanka smatra kako je samo tobože riječ o književnosti

Književnica je trenutačno na čelu žirija za nagradu Willesden Herald koja se ove godine ipak neće dodijeliti
Književnica je trenutačno na čelu žirija za nagradu Willesden Herald koja se ove godine ipak neće dodijeliti (GETTY IMAGES)
Više o

zadie smith

Nagrađivana britanska književnica Zadie Smith obrušila se na dodjele književnih nagrada. Spisateljica koja je dobila nagrade za roman ‘Bijeli zubi’ i ‘O ljepoti’, izjavila je kako je kod većine književnih nagrada samo tobože riječ o književnosti.

- Zapravo je riječ o učvršćivanju brenda za tvrtke koje proizvode pivo, telekomunikacijske kompanije, pa čak i kompanije koje proizvode smrznutu hranu - izjavila je Zadie Smith.

Neki izdavači oštro su osudili te njezine kritike nazvavši ih licemjernim, te se upitali zašto je onda pristala prihvatiti nagrade za svoje romane. Za roman ‘Bijeli zubi’ 2000. godine dobila je nagradu Whitebread, a šest godina kasnije dobila je uglednu Orange Prize za roman ‘O ljepoti’.

Licemjerna spisateljicaNeki izdavači oštro su osudili te njezine kritike nazvavši ih licemjernim, te se upitali zašto je onda 2000. i 2006.  pristala prihvatiti nagrade za svoje romane ‘Bijeli zubi’ i ‘O ljepoti’.- Zašto je Zadie Smith bila toliko sretna kada je primala novčani dio tih nagrada od sponzora koje sada tako oštro napada - pita se Ion Trewin, organizator nagrade Man Booker.

Zadie Smith, predsjednica žirija za nagradu Willesden Herald, također je rekla kako su ona i ostali članovi žirija odlučili da ove godine neće nagrađivati nijedan roman, jer poslana djela nisu bila dovoljno dobra.

- Samo zato što se nagrada zove Willesden i što sam ja na čelu žirija, ne znači da će žiri željeti pročitati na stotine zabavnih priča u kojima se opisuje multikulturalni život na ulicama sjevernog Londona - rekla je Zadie Smith.

Piše: Piše: Livia Čveljo
12.02.2008. 21:16:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh