« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ZELENO GOSPODARSTVO

Zadar dobio Solarni edukacijski centar

U Zadru je otvoren Solarni edukacijski centar i županijski Info-centar za energetsku efikasnost, a sve pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj

Fotografija vijesti
Više o

Zadar

,

solarna energija

,

zeleno gospodarstvo

,

energetska efikasnost

Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) danas su u strukovnoj školi "Vice Vlatkovića" svečano otvorili Solarni edukacijski centar i županijski Info-centar za energetsku efikasnost.

U suradnji sa strukovnom školom Solarni edukacijski centar (SEC) bavi se praktičnom izobrazbom o solarnoj tehnologiji, a zajednički ga financiraju županija i UNDP, uz potporu nizozemske vlade, s ukupnom 360.000 kuna. Centar dijeli prostor s Info-centrom za energetsku efikasnost (EE info-centar), šesti takav centar u Hrvatskoj osnovan u sklopu nacionalnog programa energetske učinkovitosti koji provodi UNDP u ime hrvatske vlade.

U info-centru građani mogu besplatno dobiti korisne obavijesti o tome kako mogu uštedjeti novac koristeći se sunčevom energijom i drugim energetski učinkovitim tehnologijama.

„Ta dva centra na jednom mjestu dobar su primjer kako UNDP promiče 'zeleno gospodarstvo' ne samo zauzimanjem za učinkovitiju primjenu energije i borbom protiv klimatskih promjena nego i potporom solarnoj industriji koja se brzo razvija, i koja može potaknuti nove 'zelene poslove'", rekla je koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton.

"Upravo takav oblik suradnje i novčanih potpora trebale bi prepoznati u prvom redu primorske županije koje svojim zemljopisnim značajkama pružaju izvanredne mogućnosti u očuvanju, održivu iskorištavanju, zaštiti i unaprjeđivanju okoliša, dakle u energetskoj učinkovitosti i primjeni obnovljivih izvora energije", rekao je župan Stipe Zrilić.

Glavna uloga SEC-a je ponuditi programe osposobljavanja odraslih osoba za zvanja montera solarnih toplinskih sustava i solarnih fotonaponskih sustava te za nove izborne predmete za srednjoškolce. U srpnju ove godine 19 je polaznika uspješno završilo program za montere solarnih toplinskih sustava, prvoga strukovnog obrazovanja takve vrste u Hrvatskoj, koji je odobrilo ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa. Svi polaznici osim jednog bili su nezaposleni.

Sljedeći program osposobljavanja će se održati u listopadu za montere solarnih fotonaponskih sustava. Uz obrazovnu ulogu SEC također javnost informira o prednostima sunčevih sustava i različitim tehnologijama na našem tržištu te o poticajima za njihovu ugradnju.

20.09.2011. 17:19:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh