« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
SPORAZUM O SUKCESIJI

Nastavak raspodjele imovine Jugoslavije

Hrvatskoj pripada 23 posto imovine bivše diplomatske mreže Jugoslavije, a do sada su preuzeta dva stana u Trstu i zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Beču

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

jugoslavija

,

sukcesija

Predstavnici zemalja-sljednica bivše Jugoslavije na petnaestom sastanku zajedničke radne skupine za provedbu aneksa B sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije održanom u utorak u Sarajevu zaključili su kako je uspješno provedena primopredaja objekata dogovorena u svibnju.

"Izražavam zadovoljstvo u ime Republike Hrvatske jer se ovaj proces (raspodjele) nastavio na novim temeljima", kazao je novinarima Petar Uzelinac, tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatskoj pripada 23 posto imovine bivše diplomatske mreže SFRJ, a Uzelinac je podsjetio kako je na temelju dogovora postignutog u svibnju u Beogradu do sada preuzela dva stana u Trstu i zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Beču.

Do kraja godine Hrvatska bi, po rječima Uzelinca, trebala preuzeti i zgradu veleposlanstva u Lisabonu te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju.

Izrazio je očekivanje kako će do kraja godine biti načinjeni novi koraci koji će omogućiti konačno rješavanje svih preostalih pitanja, a iduća, treća faza podjele imovine trebala bi biti realizirana do kraja kolovoza 2012. godine.

Na sastanku u Sarajevu razgovaralo se i o raspodjeli preostalih nekretnina diplomatsko-konzularne mreže bivše zajedničke države na području Latinske Amerike, Afrike, Kariba i Azije kao i o prodaji zgrade bivšeg veleposlanstva SFRJ u Bonnu te luksuznog stana u New Yorku koji je služio kao rezidencija diplomata akreditiranih pri Ujedinjenim narodima.

Bosanskohercegovački predstavnik Adnan Hadžikapetanović pojasnio je kako će biti angažirane procjeniteljske kuće a na temelju toga tražit će se suglasnost vlada zemalja-sljednica za prodaju objekata u Bonnu odnosno New Yorku.

Zaključeno je i kako se uspješno provodi raspodjela umjetničkih djela iz sjedišta bivših veleposlanstava i konzulata.

Glavni tajnik srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Vladimir Ćurguz istaknuo je kako se ovi sastanci odvijaju u veoma dobrom ozračju čime se ujedno jača uzajamno povjerenje.

"Ocjena iz Srbije je da je rad ovog mješovitog povjerenstva veoma dobar", kazao je Ćurguz.

Idući sastanak o raspodjeli imovine, kako je najavljeno, trebao bi se održati u Zagrebu do kraja godine.

20.09.2011. 20:40:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh