« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PORAST RAZBOJSTAVA

Zabrinjava što policija ne zna kako reagirati

Načelnik zagrebačke Policijske uprave Tomislav Buterin izvijestio je danas zastupnike na sjednici Gradske skupštine o kriminalu u gradu

(Wikipedia)
Više o

Zagreb

,

razbojstva

,

kriminal

Gradski zastupnici zabrinuti su zbog porasta maloljetničke delinkvencije od devet posto i porasta zloporabe opojnih droga od 1,4 posto. U raspravi je utvrđeno kako Zagrebu i dalje nedostaje pet policijskih postaja te da su 172 kontakt-policajca premalo jer su oni najbolja veza s građanima.

U raspravi je gradski zastupnik Dan Špicer (SDP) reagirao na uvodnu riječ policijskog načelnika Buterina, koji je rekao da tijekom jučerašnjeg prosvjeda na gradilištu Hoto projekta u Varšavskoj ulici policija nije intervenirala.

Policija je gurala prosvjednike koji su bili prisiljeni sjesti na pod i pružiti miran otpor, rekao je Špicer navodeći kako policija nije reagirala, to jest da je reagirala naknadno, kad su zaštitari gradilišta, kako je rekao, "oteli jednog prosvjednika" i uveli ga u gradilište.

"Zabrinjava što policija ne zna kako reagirati", ocijenio je Špicer, a kad je rekao da se građani neće olako odreći Varšavske ni svojeg prava na mirni prosvjed, reagirali su iz oporbenih skupštinskih klupa ocjenjujući kako je zloupotrijebio vrijeme za raspravu o policijskom izvješću kako bi držao politički govor koji bi trebao održati pred prosvjednicima u Varšavskoj.

Policijski načelnik Buterin rekao je kako svako ima pravo na miran prosvjed, ali - krene li se u rušenje ograde, istaknuo je, to prelazi u remećenje javnog reda i mira. Upitao se što bi bilo da je ta ograda nekog poklopila.

Gradska skupština prihvatila je policijsko izvješće o sigurnosti u Zagrebu 2009., a zajednički zaključak načelnika PU i gradskih zastupnika je da bi se lokalna zajednica trebala više uključiti u rješavanje nagomilanih problema kroz vijeća za prevenciju koja se osnivaju pri gradskim četvrtima. U nastavku sjednice raspravlja se o prihodima u gradskom proračunu u prvom tromjesečju ove godine. (hina/metro-portal)

18.05.2010. 15:17:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh