« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IVO JOSIPOVIĆ

Postupak protiv Nobila pokrenut na poticaj iz politike

VIDEO - Hrvatska odvjetnička komora disciplinski postupak protiv Nobila pokrenula je nakon poticaja iz politike, što je u potpunosti neprihvatljivo

(Dragan Matić/CROPIX/Infopunkt)
Više o

Hrvatska odvjetnička komora

,

Anto Nobilo

,

Ivo Josipović

"Ne sjećam se vremena, ili je ono bilo jako davno u nekom prošlom sustavu, kada je odvjetnička komora ovako promptno reagirala na poticaje iz politike", kazao je Josipović.

Dodao je da je u ovom slučaju morao reagirati jer Komora, osim što je udruga odvjetnika, obavlja i javnu funkciju. "Moja zadaća je da brinem o javnoj službi", kazao je predsjednik, ističući da mora zaštititi javni interes pravosuđa, ali i odvjetništva te njihovih potencijalnih klijenata, čiji odvjetnici, kako je rekao, mogu činiti sve što je potrebno za njihovu obranu, u skladu sa zakonom i kodeksom.

Zamoljen da prokomentira pismo premijerke Jadranke Kosor predsjedniku HOK-a Leu Andreisu predsjednik je kazao da mu pismo samo po sebi ne smeta, jer "svatko ima pravo preispitivati postupke pojedinih članova ceha". No, dodao je da je začuđen reakcijom "tri istaknuta člana vladajuće stranke" koji su, kako tvrdi, isprovocirali postupke HOK-a.

Upitan zbog čega Komora nije reagirala kada je isti odvjetnik nedavno osuđen zbog udaranja mladića, Josipović je kazao kako on nije ovdje da bi "branio Nobila nego načela koja moraju vrijediti za sve odvjetnike".

"Mogu se prisjetiti medijskih istupa mnogih odvjetnika koji nisu imali ovakve posljedice", ustvrdio je Josipović, odbacujući tvrdnje da želi utjecati na rad ili odluke HOK-a. Dodao je i da je "nezgodna povezanost" predsjednika Komore Andreisa s konkretnim slučajem, budući je kao odvjetnik bio angažiran u privatizaciji šibenskog TLM-a.

Disciplinski potupak protiv Nobila Komora je pokrenula zbog njegovog istupa u tjedniku "Globus", gdje je iznosio strategiju obrane bivšega potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

Odvjetnikove tvrdnje da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca kako bi zaštitila članove vlade i natjerala ga da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera osudili su čelnici HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor. Isticali su da je riječ o kršenju odvjetničkog kodeksa i pritisku na pravosuđe, a HOK je odbacio tvrdnje da je postupio na premijerkin poziv. (hina/metro-portal)

18.05.2010. 15:29:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh