« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
KALIFORNIJA

Zabrana istospolnih brakova pala na žalbenom sudu

Pravni stručnjaci ističu da je prizivni sud u San Franciscu svoju odluku usko vezao uz Kaliforniju, omogućujući Vrhovnom sudu da ostane po strani

Fotografija vijesti
Više o

Kalifornija

,

prijedlog 8

,

istospolni brakovi

Zabrana istospolnih brakova koju su prihvatili birači na referendumu u Kaliforniji neustavno diskriminira ljude drukčije spolne orijentacije, odlučio je američki prizivni sud, prenosi Hina.

U odluci donesenoj preglasavanjem, tročlano sudsko vijeće 9. prizivnog suda u San Franciscu utvrdilo je da tzv. Prijedlog 8, prihvaćen na referendumu 2008., "nanosi znatnu štetu homoseksualcima i lezbijkama" jer onemogućavanjem njihova prava na građanski brak krši 14. amandman ustava, izvijestio je CNN.

"Vrlo brzo će Prijedlog 8. nestati zauvijek. Današnji dan predstavlja vrhunac onoga što je bila godina preobrazbe", rekla je Kristin Perry, jedna od dviju žena koje su osporavale zabranu pred saveznim sudovima, zajedno s jednim muškim istospolnim parom.

Pristaše Prijedloga 8, koji je prihvaćen s 52 posto glasova na referendumu 2008. godine, izrazili su spremnost da to pitanje iznesu sve do Vrhovnog suda SAD-a, te istakli da zabrana istospolnih brakova ostaje na snazi dok traje žalbeni postupak.

Međutim, pristaše istospolnih brakova s oduševljenjem su pozdravili odluku kada je u utorak objavljena u San Franciscu.

The Los Angeles Times komentira u utorak, u online izdanju, da Vrhovni sud SAD-a možda neće donijeti konačnu odluku o sudbini Prijedoga 8, jer se radi o pitanju koje se po pravorijeku 9. prizivnog suda odnosi samo na Kaliforniju, pa Vrhovni sud možda odluči ostati po strani.

Ako bude tako, Vrhovni sud će ostaviti za neki drugi put - vjerojatno nekoliko godina u budućnosti - nacionalni pravorijek o istospolnim brakovima.

Pravni stručnjaci ističu da je prizivni sud u San Franciscu svoju odluku usko vezao uz Kaliforniju, omogućujući Vrhovnom sudu da ostane po strani.

"U pravorijeku se kaže da je Prijedlog 8 neustavan samo u slučaju kada je savezna država već zajamčila puna zakonska prava istospolnim brakovima", izjavio je za LA Times prof. Dale Carpenter s Pravnog fakultetta sveučilišta Minnesota.

"Odlukom se konkretno upućuje na ulogu Prijedloga 8 u kontekstu Kalifornije", ocijenila je profesorica prava Margaret Russell sa sveučilišta Santa Clara.

Sudovi više američkih saveznih država donijeli su odluku o zabrani istospolnih brakova prema njihovim državnim ustavima, no Vrhovni sud nije presudio jesu li tim zabranama uskratili homoseksualcima i lezbijkama "jednaku zakonsku zaštitu" koju jamči 14. amandman na američki Ustav.

Šest američkih saveznih država izdaje dozvole za istospolne brakove: New York, Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont i New Hampshire. Isto omogućuje i District Columbija - Washington.

Još pet saveznih države priznaje civilne unije, osiguravajući na državnoj razini bračna prava istospolnim parovima. To su Havaji, Delaware, New Jersey, Illinois i Rhode Island.

08.02.2012. 08:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh